Спомен-куќа на Петар Поп Арсов: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
Нема опис на уредувањето
{{Петар Поп Арсов}}
 
'''Спомен-куќа на Петар Поп Арсов''' — спомен-куќа во селото [[Богомила]], роден дом на македонскиот револуционер [[Петар Поп Арсов]], еден од [[Основање на Македонската револуционерна организација|основачите на Македонската револуционерна организација]].<ref>[http://tirekovmirece.com/Novost/--%D0%A1%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D1%83%D1%9C%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%9F%D0%BE%D0%BF-%D0%90%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5-%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8- Се обновија Спомен куќите на Петар Поп Арсов и Коле Неделковски]</ref><ref>[http://tirekovmirece.com/Novost/C%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D1%83%D1%9C%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%9F%D0%BE%D0%BF-%D0%90%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5-%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8 Cе обновуваат спомен куќите на Петар Поп Арсов и Коле Неделковски]</ref>
 
Во 1986 година куќата била конзервирана и била поставена музејската поставка.<ref>[http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=F22D32511B7397438BA561A87A6969C1 ПОДНОВУВАЊЕ НА СПОМЕН-КУЌИТЕ НА ПОП АРСОВ И НА НЕДЕЛКОВСКИ]</ref> ВоИстата текотгодина, на повеќе децении оваа спомен-куќакуќата била посетенапрогласена одза илјадници[[Културно посетители. Од куќатанаследство на ПетарМакедонија Поп(список)|културно Арсов во срединатанаследство на 90-титеМакедонија]].<ref билеname=":0">{{Наведена украденимрежна библијата, пиштол и нож, а во 2012 година била оштетенастраница|url=http://vardarski.mk/2017/10/01/spomen-kuk-ata-na-petar-pop-arsov-vo-bogomila/|title=Спомен Сокуќата средствана одПетар [[МинистерствоПоп заАрсов култураво на МакедонијаБогомила|last=|first=|date=|work=Vardarski.mk|Министерствотоarchive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=5 заавгуст култура]] била извршена санација.2018}}</ref>
 
Во текот на повеќе децении оваа спомен-куќа била посетена од илјадници посетители. Од куќата на Петар Поп Арсов во средината на 90-тите биле украдени библијата, пиштол и нож, а во 2012 година била оштетена.<ref name=":0" /> Со средства од [[Министерство за култура на Македонија|Министерството за култура]] била извршена санација.
 
== Галерија ==
 
<gallery mode="packed" heights="120px">
Податотека:Petar Poparsov House Bogomila 1.JPG|
Податотека:Petar Poparsov House Bogomila 2.JPG|