Спомен-куќа на Петар Поп Арсов: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
{{Петар Поп Арсов}}
 
'''Спомен-куќа на Петар Поп Арсов''' — куќа во с.селото [[Богомила]], роден дом на македонскиот револуционер [[Петар Поп Арсов]], еден од [[Основање на Македонската револуционерна организација|основачите на Македонската револуционерна организација]] .<ref>[http://tirekovmirece.com/Novost/--%D0%A1%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D1%83%D1%9C%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%9F%D0%BE%D0%BF-%D0%90%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5-%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8- Се обновија Спомен куќите на Петар Поп Арсов и Коле Неделковски]</ref> <ref>[http://tirekovmirece.com/Novost/C%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D1%83%D1%9C%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%9F%D0%BE%D0%BF-%D0%90%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5-%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8 Cе обновуваат спомен куќите на Петар Поп Арсов и Коле Неделковски]</ref>. Во 1986 година куќата била конзервирана и била поставена музејската поставка <ref>[http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=F22D32511B7397438BA561A87A6969C1 ПОДНОВУВАЊЕ НА СПОМЕН-КУЌИТЕ НА ПОП АРСОВ И НА НЕДЕЛКОВСКИ]</ref>. Во текот на повеќе децении оваа спомен-куќа била посетена од илјадници посетители. Од куќата на Петар Поп Арсов во средината на 90-тите биле украдени библијата, пиштол и нож, а во 2012 година била оштетена. Со средства од [[Министерство за култура на Македонија|Министерството за култура]] била извршена санација.
 
Во 1986 година куќата била конзервирана и била поставена музејската поставка.<ref>[http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=F22D32511B7397438BA561A87A6969C1 ПОДНОВУВАЊЕ НА СПОМЕН-КУЌИТЕ НА ПОП АРСОВ И НА НЕДЕЛКОВСКИ]</ref> Во текот на повеќе децении оваа спомен-куќа била посетена од илјадници посетители. Од куќата на Петар Поп Арсов во средината на 90-тите биле украдени библијата, пиштол и нож, а во 2012 година била оштетена. Со средства од [[Министерство за култура на Македонија|Министерството за култура]] била извршена санација.
 
== Галерија ==
 
<center><gallery>
<gallery mode=packed heights=140px>
Податотека:Petar Poparsov House Bogomila 1.JPG
Податотека:Petar Poparsov House Bogomila 21.JPG |
Податотека:Petar Poparsov House Bogomila 32.JPG|
Податотека:Petar Poparsov House Bogomila 13.JPG |
</gallery></center>
Податотека:Спомен-куќата на Петар Поп Арсов во Богомила (1).jpg|
Податотека:Спомен-куќата на Петар Поп Арсов во Богомила (2).jpg|
<center></gallery>
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
== Надворешни врски ==
{{Ризница-ред|House of Petar Pop Arsov}}
 
[[Категорија:Петар Поп Арсов]]
[[Категорија:Богомила]]