Разлика помеѓу преработките на „Солунска афера“

Додадени 14 бајти ,  пред 1 година
поврзница локум
(поврзница локум)
 
Затворот Једи Куле бил сместен во средновековна тврдина и од сите страни бил обиколен од високи бедеми.
 
Во овој затвор егзистирале 14 ќауша а во секој собирало по 44 затвореника, но имало по 80 души.
 
На чело на се којсекој ќауш стоел Ќаушбашијаќаушбашија кој бил најчесто [[Турчин]] и тој бил господар на се. Само тој имал право да продабапродава [[кафе]], [[чај]] или [[локум]].
 
Од друга страна пак Ќаушбашијатаќаушбашијата ги терал затворениците да играат комар за да може да им ги земе картите.
 
За сосотојбите во затворот [[Једи Куле]] во весникот Право се истакнува:
==== Жалбата ====
 
Еден дел од затворениците испратиле жалба до дипломатските преставниципретставници во [[Солун]] поради лошата состојба во затворот како и поради големите насилија на турските власти при истрагата во врска со аферата.
 
Тие во оваа жалба истакнале дека 237 души биле претепани, 11 биле мачени, 2 биле убиени на место, 23 умреле од мачење, во едно село 5 жени и сите други биле силувани, 3 полуделе, а 6 села биле уценети со пари.