Разлика помеѓу преработките на „Риби“

Додаден 251 бајт ,  пред 2 години
Рибите се јавуваат како тема во повеќе дела од уметноста и популарната култура, како:
* „Рибата и девојката“ (''Риба и дјевојка'') - српска народна песна.<ref>''Народне лирске песме''. Београд: Просвета, 1963, стр. 34-35.</ref>
* „Кум риба“ - српска народна приказна.<ref>Вук Караџић, ''Српске народне приповијетке''. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 292-294.</ref>
* „Рибата-телескоп ги крши камењата...“ - песна на францускиот писател [[Андре Бретон]].<ref>Андре Бретон, ''Рајот не е наполно загубен''. Скопје: Култура, 1989, стр. 78.</ref>
* „Растворлива риба“ - поетска збирка на францускиот писател [[Андре Бретон]] од 1924 година.<ref>„Белешка на составувачот на изборот“, во: Андре Бретон, ''Рајот не е наполно загубен''. Скопје: Култура, 1989, стр. 104.</ref>