Разлика помеѓу преработките на „Лисици“

Додаден 511 бајт ,  пред 2 години
* „Лисицата и коњот“ – сказна на браќата Грим.<ref>Браќа Грим, ''Храбриот кројач'', Детска радост, Скопје, 1980.</ref>
* „Лисицата и мачката“ – сказна на браќата Грим.<ref>Браќа Грим, ''Храбриот кројач'', Детска радост, Скопје, 1980.</ref>
* „Лисицата му се одмаздила на волкот“ (''Лисица се осветила вуку'') - српска народна приказна.<ref>''Народне приповетке''. Београд: Просвета, 1963, стр. 141-144.</ref> <ref>Вук Караџић, ''Српске народне приповијетке''. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 251-254.</ref>
* „Мечката, свињата и лисицата“ (''Међед, свиња и лисица'') - српска народна приказна.<ref>Вук Караџић, ''Српске народне приповијетке''. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 248-250.</ref>
 
===Лисиците како тема во филмот===