Разлика помеѓу преработките на „ISSN“

Одземени 68 бајти ,  пред 1 година
нема опис на уредувањето
 
[[Податотека:Issn barcode.png|мини|десно|ISSN во облик на линиски код EAN-13 со низна варијанта 0 и број 5.]]
 
'''ISSN''' (од [[англиски јазик|англ.]] ''International Standard Serial Number'' = '''Меѓународен стандарден сериски број''') — единствен осумцифрен број кој служи за идентификацијапрепознавање на печатени или електронски [[периодично списание|периодични списанија]].<ref name=Whatis>„[http://www.issn.org/2-22635-What-is-an-ISSN.php Што е тоа ISSN?]“ - Меѓународен ISSN центар {{en}}</ref> Оние што се издадени во печатен и електронски облик може да имаат по два ISSN-броја: '''печатен ISSN''' ('''p-ISSN''') и '''електронски ISSN''' ('''e-ISSN''' или '''eISSN'''). Системот на ISSN е првично разработен како меѓународен [[Меѓународна организација за стандардизација|ISO-стандард]] во [[1971]] и објавен во [[1975]] како '''ISO 3297'''.<ref>„[http://www.issn.org/2-22643-ISSN-and-ISO-standards.php ISSN и стандардите на ISO]“ - Меѓународен ISSN центар (2008) {{en}}</ref> Во организацијата на ISO, за стандардот е одговорен поткомитетот TC 46/SC 9.
 
==Формат на кодот==
ISSN-кодовите ги доделува мрежа од национални центри, обично сместени во [[национална библиотека|национални библиотеки]] под надлежност на ISSN Меѓународниот ISSN центар во [[Париз]]. Овој центар е меѓувладина организација основана во 1974 со договор помеѓу [[УНЕСКО]] и француската влада. Центарот води [[база на податоци|евиденција]] за сите ISSN-броеви во целиот свет во записникот наречен „ISDS-регистар“. Регистарот денес содржи 1.555.307 записи.<ref>{{цмс|title=Вкупен број на записи во регистарот|url=http://www.issn.org/files/issn/statistiques/total_numberofrecords.pdf|accessdate=20 јуни 2011|format=PDF|year=2010}} {{en}}</ref>
 
== Споредба со други идентификаториназнаки ==
Кодовите на ISSN и [[ISBN]] се слични по замисла во случаи кога ISBN-кодот е доделен на поединечна [[книга]]. ISBN може да се додели на поединечни броеви на научни периодични списанија, покрај ISSN-кодот на списанието во целина. За разлика од ISBN-кодот, ISSN е анонименанонимна идентификаторназнака поврзан со извесно списание, и не содржи информации за [[издаваштво|издавачот]] и [[населено место|местото]] на издавање. Поради ова едно списание добива нов ISSN ако значително го смени насловот.
 
Бидејќи ISSN важи за целото списание, врз него е додадена дополнителна назнака SICI за наведување на изданија, томови, статии и други препознатливи делови (како на пр. преглед на содржината).
== Поврзано ==
* [[ISBN]] (меѓународен стандарден книжен број)
* [[ИдентификаторНазнака наза дигитални објекти|DOI]] (идентификаторназнака наза дигитални објекти)
 
== Наводи ==
=== Македонски ===
* [http://www.vbm.mk/scripts/cobiss?ukaz=SFRM&mode=5&id=1111116929122649 Заемен каталог на македонските библиотеки со можност за пребарување по ISSN] {{mk}}
* [http://www.nubsk.edu.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=83 Центар за меѓународни кодни идентификаториназнаки наза документи (ISSN, ISBN) - НУБ „Климент Охридски“ - Скопје] {{mk}}