Разлика помеѓу преработките на „Кичевија“

Додадени 4 бајти ,  пред 3 години
поврзница слама
(поврзница сено)
(поврзница слама)
* ''Куќа на клет (подрум)''. Од старата куќа се развила куќа на клед, со тоа што добила подрум, кој служел за ситна стока и за чување на разни работи од домаќинството. Сега оваа куќа добила и прегради. Преграден дел за стоката или ''пондила'', и дел во кој е огништето и во кој живеат луѓето или
''куќа''. Оваа куќа има и чардак, кој е широк, со отворени прозорци. Под подот на чардакот стоел кош за ставање на жито. Кај некои куќи до пондилата имало и ''одајче за на зима''. Под кровот на куќата имало ''ател'' за кокошки. Кровот бил покриен со [[слама]] или плоча, а додека кај старите куќи кровот бил само сламеница. Овие куќи ги имало сесè до 1903 година, кога многу села биле запалени. Денес ги има во ретки примери.
* ''Куќа на диреци''. Оваа куќа е иста како и куќата на подрум, само што делот од подрумот не е заѕидан од три страни, туку влезот е слободен. Вакви куќи особено има во Горно Рабетино, Дупјани, Патеец и Орланци.