Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Македонија“

с
 
== Права и должности ==
Според член 84 од [[Устав на Република Македонија|Уставот на Република Македонија]], претседателот на државата ги има следниве права и должности:
* го определува мандатот за состав на [[Влада на Македонија|Владата на Република Македонија]];
* ги поставува и ги отповикува со указ [[Список на дипломатски претставништва на Македонија|амбасадорите и пратениците на Република Македонија во странство]];