Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Македонија“

с
'''Претседател на Република Македонија''' — [[шеф на држава]]та и [[врховен командант]] на [[АРМ|воените сили]] на [[Македонија]]. Институцијата ''претседател на Македонија'' е воведена по прогласувањето на независноста на државата на [[8 септември]] [[1991]] година. Првиот претседател на Македонија бил [[Киро Глигоров]], најстариот претседател во светот сè до завршувањето на неговиот мандат во [[1999]] г. Овластувањата на Претседателот на Македонија главно се церемонијални. Претседателот на Македонија мора да биде државјанин на истата, да е на возраст од барем 40 години и да живеел во Македонија најмалку 10 години во последните 15 години.<ref>[http://www.mia.com.mk/default.aspx?vId=61207287&lId=2&pmId=501 Macedonian Information Agency] {{en}}</ref>
 
== Права и должности ==
Според член 84 од [[Устав на Република Македонија|Уставот на Република Македонија]], претседателот на државата ги има следниве права:
* го определува мандатот за состав на [[Влада на Македонија|Владата на Република Македонија]];