Разлика помеѓу преработките на „Книжевност“

Нема измена во големината ,  пред 3 години
Клацифицирајќи некаков елемент како дел од литература (на пр. [[македонска книжевност]], научна литература, итн.), може да се наиде на неколку потешкотии. Во одредени контексти, поимот„литература“ означува било каков симболички запис кој може да содржи слики и [[вајарство|скулптури]], а нормално и букви. За други, литературата мора да содржи само примери на тексуално сложени букви, или некакви други примери на симболично пишани јазици (на пр. [[хиероглиф]]и). Уште поконзервативна интерпретација ќе бара текстот да има физичка форма, вообичаено напишана на [[хартија]] или друга форма кој овозможува печатење.
 
Различни историски периоди истакнувале различни карактеристики на литературата. Најраните дела, најчесотнајчесто се осврнувале на религиозни и советувачки пораки. Морализирањето или согледувањето на литературата се спречува од ваквите извори. [[Среден век|Средниот век]] ја носи романсата, додека „времињата на причината“ ги произведуваат националистичките епови и филозофската мисла. Романтизмот ја истакнува популарната народна литература и емотивните ставови, но сепак му даваат отворен пат на Западот, кој во [[XIX век|XIX-иот век]] ја започнува фазата на реализам и натурализам, трагајќи во реалното. [[XX век|XX-иот век]] го донесува симболизмот и психолошките гледишта, менувајќи го притоа тогашниот вообичаен тек.
 
== Литературни видови ==
320

уредувања