Разлика помеѓу преработките на „Перо Ивановски“

Додадени 32 бајти ,  пред 3 години
с
==Биографија==
 
=== Млади години ===
Ивановски е роден [[1920]] година во [[Прилеп]]. Уште како млад кожарски, па потоа и тутунарски работник ја почувствувал експлоатацијата и се вклучил во револуционерните раздвижувања на работништвото во [[Кралство Југославија|кралска Југославија]]. Во [[1936]] година станал член на [[СКОЈ]], а во [[1938]] година на [[КПЈ]]. По 1938 година станал секретар на Месниот комитет на КПЈ за Прилеп. Од септември [[1940]] до август [[1941]] година е организациски секретар на ПК КПЈ за Македонија. Во октомври 1940 година бил делегат на Петтата земска конференција на КПЈ. Во [[1940]] е сменет од ПК од страна на [[Методија Шаторов - Шарло]], но кон крајот на истата година бил вклучен е во работата на МК КПЈ за [[Скопје]], а набргу по расчистувањето со Шарло врши должности и во МК на ПШ на НОВ и ПОЈ за Македонија.