Разлика помеѓу преработките на „Општина Пехчево“

Додадени 2 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
| слика знаме=Flag of Pehčevo Municipality.svg
| популација=5.517
| проценка на популација= 4.881
| проценка на популација= 4.881<ref name="ДЗС">{{наведена мрежна страница|url=http://makstat.stat.gov.mk/PXWeb/pxweb/mk/MakStat/MakStat__Naselenie__ProcenkiNaselenie/126_Popis_Ops_NasPolStar3112_mk.px/table/tableViewLayout2/?rxid=46ee0f64-2992-4b45-a2d9-cb4e5f7ec5ef|title=Население во Република Македонија на 31.12 по специфични возрасни групи, по пол, по општини, по години|publisher=[[Државен завод за статистика на Република Македонија]]|language=македонски|accessdate=2 мај 2018}}</ref>
| датум на проценка= 31.12.2016
| површина=208,2
| густина=26,50
| број места=7
| градоначалник=[[Драган Тренчовски]]
| градоначалник=[[Драган Тренчовски]]<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.sec.mk/mandati-za-gradonachalnici-i-sovet-lokalni-izbori-2017/|title=Мандати за градоначалници и совет во РМ – Локални избори 2017|last=|first=|date=|work=[[Државна изборна комисија на Македонија]]|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=18 октомври 2017}}</ref>
| членови=11
| адреса=Борис Кидрич б.б. 2326 Пехчево
| населени места=градот [[Пехчево]] и селата: [[Негрево]], [[Панчарево]], [[Робово (Пехчевско)|Робово]], [[Спиково]], [[Умлена]], [[Црник]] и [[Чифлик (Пехчевско)|Чифлик]]
}}
 
[[File:Pehčevo Municipality.svg|thumb|right|245px|Карта на Општина Пехчево со селските атари.]]
[[File:Ethnic groups of Pehčevo Municipality.svg|thumb|right|245px|Демографска карта на Општина Пехчево со селските атари.]]
 
'''Општина Пехчево''' — [[Општини во Македонија|општина]] во [[Малешевија]]та, [[Источна Македонија]]. Центар на општината е градот [[Пехчево]].
 
 
===Населени места ===
Општината има 8 населени места, од кои едно е градско населено место. Градот Пехчево е единственото градско подрачје во општината. Едно од нив ([[Спиково]]) било отпишано од 1967 г. но повторно населено со постојано население и признаено во 2014 г.<ref name="Глобус">{{нмс|url=http://www.globusmagazin.com.mk/?ItemID=CB90FF6F32412B4D9EE60971153BFBB7|title=Глобус|date=23 септември 2014|publisher=Глобус|accessdate=16 December 2017}}</ref><ref name="ДЗС">{{наведена мрежна страница|url=http://makstat.stat.gov.mk/PXWeb/pxweb/mk/MakStat/MakStat__Naselenie__ProcenkiNaselenie/126_Popis_Ops_NasPolStar3112_mk.px/table/tableViewLayout2/?rxid=46ee0f64-2992-4b45-a2d9-cb4e5f7ec5ef|title=Население во Република Македонија на 31.12 по специфични возрасни групи, по пол, по општини, по години|publisher=[[Државен завод за статистика на Република Македонија]]|language=македонски|accessdate=2 мај 2018}}</ref>
{| class="wikitable"
|+
 
== Управа и политика ==
Градоначалник на општина Пехчево е [[Драган Тренчовски]] од редовите на [[СДСМ]]. Тој бил избран на [[Локални избори во Македонија (2017)|локалните избори од 2017 година]] за мандат од четири години.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.sec.mk/mandati-za-gradonachalnici-i-sovet-lokalni-izbori-2017/|title=Мандати за градоначалници и совет во РМ – Локални избори 2017|last=|first=|date=|work=[[Државна изборна комисија на Македонија]]|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=18 октомври 2017}}</ref> Советот на општина Пехчево е составен од 11 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:
 
[[File:Council of Pehčevo Municipality 2017.svg|thumb|300px|center|{{legend|#2212FF|СДСМ: 6 места}} {{legend|#C22E0A|ВМРО-ДПМНЕ: 5 места}}]]