Разлика помеѓу преработките на „Општина Кратово“

нема опис на уредувањето
| слика знаме=Flag of Kratovo Municipality.svg
| популација= 10.441
| проценка на популација= 9.376
| проценка на популација= 9.376<ref name="ДЗС">{{наведена мрежна страница|url=http://makstat.stat.gov.mk/PXWeb/pxweb/mk/MakStat/MakStat__Naselenie__ProcenkiNaselenie/126_Popis_Ops_NasPolStar3112_mk.px/table/tableViewLayout2/?rxid=46ee0f64-2992-4b45-a2d9-cb4e5f7ec5ef|title=Население во Република Македонија на 31.12 по специфични возрасни групи, по пол, по општини, по години|publisher=[[Државен завод за статистика на Република Македонија]]|language=македонски|accessdate=2 мај 2018}}</ref>
| датум на проценка= 31.12.2016
| површина=375,44
| густина=27,81
| број места=31
| градоначалник=[[Љупчо Бојаџиев]]
| градоначалник=[[Љупчо Бојаџиев]]<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.sec.mk/mandati-za-gradonachalnici-i-sovet-lokalni-izbori-2017/|title=Мандати за градоначалници и совет во РМ – Локални избори 2017|last=|first=|date=|work=[[Државна изборна комисија на Македонија]]|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=18 октомври 2017}}</ref>
| членови=15
| адреса=Градски Плоштад б.б. 1360 Кратово
| населени места=Градот [[Кратово]] и селата: [[Близанци]], [[Вакуф]], [[Горно Кратово]], [[Димонце]], [[Емирица]], [[Железница]], [[Живалево]], [[Каврак]], [[Кетеново]], [[Кнежево]], [[Којково]], [[Коњух]], [[Крилатица]], [[Куклица]], [[Куново (Кратовско)|Куново]], [[Луково]], [[Мушково]], [[Нежилово]], [[Пендак]], [[Приковци]], [[Секулица]], [[Страцин]], [[Талашманце]], [[Татомир]], [[Тополовиќ]], [[Трновац]], [[Туралево]], [[Филиповци]], [[Шлегово]] и [[Шопско Рударе]]
}}
 
[[File:Kratovo Municipality.svg|thumb|right|245px|Карта на Општина Кратово со селските атари.]]
[[File:Ethnic groups of Kratovo Municipality.svg|thumb|right|245px|Демографска карта на Општина Кратово со селските атари.]]
Седиште на општината е градот [[Кратово]].
 
|Во општината проценкаживеат на10 популација=441 9.376жители од кои:<ref name="ДЗС">{{наведена мрежна страница|url=http://makstat.stat.gov.mk/PXWeb/pxweb/mk/MakStat/MakStat__Naselenie__ProcenkiNaselenie/126_Popis_Ops_NasPolStar3112_mk.px/table/tableViewLayout2/?rxid=46ee0f64-2992-4b45-a2d9-cb4e5f7ec5ef|title=Население во Република Македонија на 31.12 по специфични возрасни групи, по пол, по општини, по години|publisher=[[Државен завод за статистика на Република Македонија]]|language=македонски|accessdate=2 мај 2018}}</ref>
Во општината живеат 10 441 жители од кои :
 
'''10 231 (97,99%) се [[Македонци]]'''
 
Во општината не живеат Албанци и Бошњаци.
 
 
Општина Кратово зазема подрачје од {{км2|375,44}} и има густина на населеност од 27,81 жит./км<sup>2</sup>.
 
== Администрација и политика ==
Градоначалник на општина Кратово е [[Љупчо Бојаџиев]] од редовите на [[СДСМ]]. Тој бил избран на [[Локални избори во Македонија (2017)|локалните избори од 2017 година]] за мандат од четири години.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.sec.mk/mandati-za-gradonachalnici-i-sovet-lokalni-izbori-2017/|title=Мандати за градоначалници и совет во РМ – Локални избори 2017|last=|first=|date=|work=[[Државна изборна комисија на Македонија]]|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=18 октомври 2017}}</ref> Бојаџиев станал првиот градоначалник на Кратово од 1991 година кој не бил кандидат на [[СПМ]]. Советот на општина Кратово е составен од 15 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:
 
[[File:Council of Kratovo Municipality 2017.svg|thumb|300px|center|{{legend|#2212FF|СДСМ: 9 места}} {{legend|#C22E0A|ВМРО-ДПМНЕ: 6 места}}]]