Разлика помеѓу преработките на „Љупчо Коцарев“

Додаден 1.071 бајт ,  пред 2 години
изменета категоризација, поправка на правопис
(изменета категоризација, поправка на правопис)
}}
 
'''Љупчо Коцарев''' (роден на [[25 февруари]] [[1955]] година во [[Скопје]]) — македонски научник и професор од областа на физиката, техничките науки, и компјутерските науки. Член на [[МАНУ]]<ref>[http://manu.edu.mk/teams/d-r-ljupco-kocarev/ Д-р Љупчо Коцарев] на семрежното место на МАНУ</ref>.
 
==Образование и работен век==
Основно, средно и високо образование ([[Електротехнички факултет]]) завршил во родниот град. Магистрирал на Електротехничкиот факултет во Белград, а докторирал на Институтот за физика на Природно-математичкиот факултет во Скопје.
 
Во периодите од 1985 до 1999 година и од 2007 до денес2011 eгодина бил вработен на Електротехничкиот факултет и Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство при Универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје. Од формирањето на [[Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство - Скопје|Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство]] (ФИНКИ) во 2011 година до денес е вработен на истиот<ref>[https://www.finki.ukim.mk/mk/staff/ljupcho-kocarev Љупчо Коцарев] на семрежната страница на ФИНКИ</ref>. Од 1999 до 2016 година бил вработен на Универзитетот Калифорнија во [[Сан Диего]], [[САД]]. Остварил студиски престои во [[САД]], [[Германија]], [[Италија]], [[Унгарија]], [[Шпанија]] и [[Јапонија]]. Во 2006 година е избран за fellow на IEEE (член на Друштвото на електроинженерите во САД). За член на [[Македонска академија на науките и уметностите|Македонската академија на науките и уметностите]] надвор од работниот состав е избран на 27 мај 2003, а за редовен член на 1 мај 2007 година.
 
==Научна дејност==
Научниот интерес на Академикакадемик Љупчо Коцарев е широк, опфаќајќи повеќе подрачја од физикафизиката, техничките науки, и компјутерските науки: нелинеарна физика, комплексни системи и мрежи, електрични кола и системи, теорија на информации и криптографија, машинско учење, обработка на податоци и наука за податоци. Во период од 1986 година до денес Академикакадемик Љупчо Коцарев публикувал повеќе од 140 публикации во часописисписанија со фактор на влијание, повеќе од 10 публикации во (меѓународни и домашни) часописисписанија без фактор на влијание, и повеќе од 150 публикации во зборници на рецензирани трудови од (меѓународни и домашни) конференции. Тој бил едитор на 6 книги и автор на 6 патенти (одобрени во САД и/или Европа). Неговите публикации се цитирани според Web of SceinceScience (Science Citation Index) 6384 (6133 без само цитирањесамоцитирање) пати додека според Google Scholar тие се цитирани 1124811.248 пати (податоците од 25-10-2015 година). Според статистиката што ја води издавачот Elsevier статиите публикувани во Elsevier се видени/пристапени преку порталот на издавачот 1894618.946 пати (податоци до Септемврисептември 2015 година). Според статистиката што ја води издавачот Springer, вкупниот број на превземенипреземени (download) текстови од книгите кои ги едитирал Акадакад. Коцарев е 3650036.500 (податоци заклучно со 2014 година). Академик Коцарев соработувал со истражувачи од многу земји вклучувајќи ги [[САД]], [[Русија]], [[Кина]], [[Јапонија]], [[Германија]], [[Италија]], [[Шпанија]], [[Полска]], [[Унгарија]], [[Велика Британија]], [[Австралија]], [[Данска]], [[Холандија]], [[Франција]], [[Канада]], [[Мексико]] и многу други. Академик Љупчо Коцарев бил раководител на повеќе научноистражувачки проекти финансирани од [[ЕУ]] (програмите ТЕМПУС, ФП6, ФП7 и Хоризон2020), САД (NSF, ONR, NIH), Германија (DFG), НАТО, компанијата ST Microelctronics и Универзитетот на Калифорнија во Сан Диего и [[Министерство за образование и наука на Македонија|Министерството за образование и наука на Република Македонија]].
 
==Наводи==
{{наводи}}
 
{{МАНУ |state=expanded}}
 
{{ОСНОВНОПОДРЕДУВАЊЕ:Коцарев, Љупчо}}
 
 
[[Категорија:Професори од Македонија]]
[[Категорија:Професори на УКИМ]]
[[Категорија:Професори на ФЕИТ]]
[[Категорија:Професори на ФИНКИ]]
[[Категорија:Македонски академици]]
[[Категорија:Академици на МАНУ]]