Разлика помеѓу преработките на „Азотни оксиди“

Додадени 17 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
(средување)
Поимот '''азотни оксиди''' обично се однесува на бинарните соединенија на [[кислород]] и [[азот]] или нивните соединенија:
* [[Азот-Азотен моноксид]] (NO), азот(II) оксид
* [[Азот-Азотен диоксид]] (NO<sub>2</sub>), азот(IV) оксид
* [[Азот-субоксидДиазотоксид]] (N<sub>2</sub>O), азот (I) оксид
* [[Азот-Азотен триоксид]] (N<sub>2</sub>O<sub>3</sub>), азот(II, IV) оксид, анхидрид на азотастната киселина.
* [[Азот-Азотен тетроксид]] (N<sub>2</sub>O<sub>4</sub>), азот(IV) оксид
* [[Азот-Азотен пентоксид]] (N<sub>2</sub>O<sub>5</sub>), азот(V) оксид, анхидрид на азотната киселина
(Последните три од спискот се нестабилни соединенија.)