Разлика помеѓу преработките на „Азотни оксиди“

Одземени 347 бајти ,  пред 2 години
средување
(нова страница)
 
(средување)
Поимот '''азотни оксиди''' обично се однесува на бинарните соединенија на [[кислород]] и [[азот]] или нивните соединенија:
* [[Азот-моноксид]] (-{NO}-), азот(-{II}-) оксид
* [[Азот-диоксид]] (-{NO<sub>2</sub>}-), азот(-{IV}-) оксид
* [[Азотсубоксид|Азот-субоксид]] (-{N<sub>2</sub>O}-), азот (-{I}-) оксид
* [[Азот-триоксид]] (-{N<sub>2</sub>O<sub>3</sub>}-), азот(-{II, IV}-) оксид, анхидрид на азотастната киселина.
* [[Азот-тетроксид]] (-{N<sub>2</sub>O<sub>4</sub>}-), азот(-{IV}-) оксид
* [[Азот-пентоксид]] (-{N<sub>2</sub>O<sub>5</sub>}-), азот(-{V}-) оксид, анхидрид на азотната киселина
(Последните три од спискот се нестабилни соединенија.)
 
[[ХемијскаХемиска реакција|ХемијскеХемиската реакцијереакција]] која доводувадоведува до создавање на азотните оксиди може да се произведи од неколку различни соединенија на кислород и азот (различни пропорционални односи), во зависност од условот на самата реакција. Ова е единствена причина зашто се споредни, нус-производите со -{N<sub>2</sub>O}; производството на останатите две стабилни оксиди на азот, кои се патем многу токсични, се со закон регулирани.
 
 
<gallery>
Слика:Nitric-oxide-3D-vdW.png|<center>'''Азот-моноксид''', -{NO}-</center>
Слика:Nitrogen-dioxide-3D-vdW.png|<center>'''Азот-диоксид''', -{NO}-<sub>2</sub></center>
Слика:Nitrous-oxide-3D-vdW.png|<center>'''Азот-субоксид''', -{N}-<sub>2</sub>O</center>
Слика:Dinitrogen-trioxide-3D-vdW.png|<center>'''Азот-триоксид''', -{N<sub>2</sub>O<sub>3</sub></center>}-
Слика:Dinitrogen-tetroxide-3D-vdW.png|<center>'''Азот-тетроксид''', -{N<sub>2</sub>O<sub>4</sub></center>}-
Слика:Dinitrogen-pentoxide-3D-vdW.png|<center>'''Азот-пентоксид''', -{N<sub>2</sub>O<sub>5</sub></center>}-
</gallery>
 
 
== -{NO<sub>x</sub>}- ==
'''-{NO<sub>x</sub>}-''' еее воопштена форма за моно-азотни оксиде(-{NO}- и -{NO<sub>2</sub>}-). ОвиОвие оксиди настануваат за време на процесот [[Согорување|согорување]], најчесто за време на процесот: согорување на високи температури.<ref name="CRC">{{RubberBible87th}}</ref><ref name="Merck13th">{{Merck13th}}</ref>
 
На нормална, амбијенталнаамбиентална, температура кислородот и азот не реагираат меѓусобномеѓусебно. За време на работата на [[motor sa unutrašnjim sagorevanjem|мотор со внатрешно согорување]], мешавини на [[воздух]]от и гориво произведувапроизведуваат доволно висока температура за да се предизвика ендотермна реакција на [[Zemljinaземјина atmosferaатмосфера|атмосферскиот]] азот и кислород во огнот. Во градовите каде што сообраќајот е густ, количината на азотнихазотни оксиди сее запруи,етувазголемена и може да биде дури и штетна.
 
Во присуство на повеќе кислород (-{O<sub>2</sub>}-), [[Азотазот-моноксид]] (-{NO}-) ќе реагира и ќе настане [[Азотазот-диоксид]] (-{NO<sub>2</sub>}-), а временскиот период на овие реакции зависи од самата концентрација во воздухот, се гледа на табелата: <ref>{{cite web|url=http://www.branchenv.com/nox/nox_info.asp |title=NOx Removal |accessdate = 26. 12. 2007. |publisher=Branch Environmental Corp }}</ref>
 
{| class=”wikitable”
|-
! -{NO}- концентрација у ваздуху
(-{ppm}-)
! Време потребно даполовина се половинаод присутногприсутниот NO
оксидуједа уоксидира во NO<sub>2</sub>
(-{min}-мин)
|-
|20,000
|3500
|}
Кога -{NO<sub>x</sub>}- и некои од органските испарливитеиспарливи смеси се (-{VOC}-) заедно во воздухот, и во присуство на сончева светлина, тие формираат фотохемијскифотохемиски смог, кој давасоздава голем дел воод загадување на природата. Овие загадувања негативно влијаат наврз човеково здравје<ref>{{cite web|url=http://www.epa.gov/airprogm/oar/urbanair/nox/hlth.html |title=Health and Environmental Impacts of NOx |accessdate = 26. 12. 2007. |publisher=United States Environmental Protection Agency }}</ref>.
 
1. Азот-диоксид, ако се раствори во влага од воздухот, формира компонента ([[Азотнаазотна киселина|азотну киселину]]) [[Кисел дожд|кисел дожд]]:
 
:'''-{2NO<sub>2</sub> + H<sub>2</sub>O → HNO<sub>2</sub> + HNO<sub>3</sub>}-'''
(Азот-диоксид + вода → азотастаазотеста киселина + азотна киселина).
 
2. Потоа азотаната киселина се разложува на:
 
:'''-{3HNO<sub>2</sub> → HNO<sub>3</sub> + 2NO + H<sub>2</sub>O}-'''
(азотаста киселина → азотна киселина + азот-моноксид + вода),
 
3. каде што азот-моноксид реагира со кислород, [[оксидо-редукција|оксидујеоксидира]], и формира азот-диоксид кој повторно реагира со вода и повторно прави азотна киселина:
 
:'''-{4NO + 3O<sub>2</sub> + 2H<sub>2</sub>O → 4HNO<sub>3</sub>}-'''
 
(азот-моноксид + кисеоник + вода → азотна киселина).
 
Азот-моноксид исто така учествува во правење на [[озонска дупка]] во [[Тропосферата|тропосферататропосфера]]та.<ref>{{cite journal |author=D. Fowler, ''et al.'' |year=1998 |title=The atmospheric budget of oxidized nitrogen and its role in ozone formation and deposition |journal=New Phytologist |volume=139 |pages=11-23 |doi=10.1046/j.1469-8137.1998.00167.x }}</ref>
 
== Биогенетичко пореклопотекло ==
 
Во [[Земјоделството|земјоделствотоземјоделство]]то употребата на минерални ѓубрива и обогатување на земјиштето со [[Азотноазотно ѓубриво|азотним ѓубривима]] исто така помага обогатувањеза збогатување на атмосферските NO<sub>''x''</sub>, преку процесот денитрификација на активните материи од минералното ѓубриво со помош на микроорганизмите кој го забрзување на процесот.<ref>{{Cite journal
== Биогенетичко порекло ==
Во [[Земјоделството|земјоделството]] употребата на минерални ѓубрива и обогатување на земјиштето [[Азотно ѓубриво|азотним ѓубривима]] исто така помага обогатување на атмосферските NO<sub>''x''</sub>, преку процесот денитрификација на активните материи од минералното ѓубриво со помош на микроорганизмите кој го забрзување на процесот.<ref>{{Cite journal
|author=J.N. Galloway, ''et al.''
|year=2004
}}</ref>
 
== ИзвориНаводи ==
{{reflist}}
 
== Надворешни врски ==
== Литература ==
 
== Спољашње везе ==
{{портал|Хемија}}
{{Commonscat|Nitrogen oxides}}
* [http://www.epa.gov/air/urbanair/nox/ How Nitrogen Oxides Affect the Way We Live and Breathe :: US EPA Information]
 
[[Категорија:Неорганска једињењасоединенија азотана азотот]]
[[Категорија:Оксиди]]