Разлика помеѓу преработките на „Ортов Облак“

Нема измена во големината ,  пред 2 години
}}</ref> Точката во која гравитацијата на Сонцето е послаба од влијанието на галактичката плимна сила се нарекува плимен премински полупречник. Се наоѓа на полупречник од 100.000 до 200.000 АЕ, и ја означува надворешната граница на Ортовиот Облак.<ref name=book />
 
Некои научници теоретизирале дека галактичките плимни сили можно е да придонеле за создавањето на Ортовиот Облак преку зголемувањето на [[перихел|перихелот]] (најкусото растојание до Сонцето) на [[планетесималпланетезимал]]и со големи ахели (најудолгото растојание од Сонцето).<ref>{{cite journal
|author=Higuchi A.
|author2=Kokubo E.