Разлика помеѓу преработките на „Ортов Облак“

Додадени 5.582 бајти ,  пред 2 години
== Идни истражувања ==
[[File:Thousandau1 space probe.jpg|thumb|[[Уметнички приказ]] на вселенското летало [[ТАУ (вселенско летало)|''ТАУ'']].]]
 
Вселенските сонди се уште не се стигнати до Ортовиот Облак. ''[[Војаџер 1]]'', најбрзата<ref name="New_Horizons2006">{{cite web |url=http://pluto.jhuapl.edu/news_center/news/081706.php |title=New Horizons Salutes Voyager |date=August 17, 2006 |publisher=New Horizons |accessdate=November 3, 2009 |deadurl=yes |archiveurl=https://www.webcitation.org/5x3s4O3KH?url=http://pluto.jhuapl.edu/news_center/news/081706.php |archivedate=March 9, 2011 |df= }}</ref> и најдалечнта<ref name="g.2013sep13">{{cite news |last=Clark |first=Stuart |title=Voyager 1 leaving solar system matches feats of great human explorers |url=https://www.theguardian.com/science/across-the-universe/2013/sep/13/voyager-1-solar-system-great-explorers |newspaper=The Guardian |date=September 13, 2013 }}</ref><ref>{{cite news |url=http://www.spacetoday.org/SolSys/Voyagers20years.html |title=Voyagers are leaving the Solar System |work=Space Today |date=2011 |accessdate=May 29, 2014}}</ref> од меѓупланетарните вселенски сонди моментално го напушта Сончевиот систем ќе пристигне во Ортовиот облак за 300 години<ref name="jpl.PIA17046">{{cite web |url=http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA17046 |title=Catalog Page for PIA17046 |work=Photo Journal |publisher=NASA |date= |accessdate=April 27, 2014}}</ref><ref name="ut.104717">{{cite web |url=http://www.universetoday.com/104717/its-official-voyager-1-is-now-in-interstellar-space/ |title=It's Official: Voyager 1 Is Now In Interstellar Space |work=UniverseToday |date= |accessdate=April 27, 2014}}</ref> и же и бидат потребни 30.000 година на сондата да ги мине низ облакот.<ref name="Ghose2013">{{cite web |last=Ghose |first=Tia |title=Voyager 1 Really Is In Interstellar Space: How NASA Knows |work=Space.com |publisher=TechMedia Network |date=September 13, 2013 |url=http://www.space.com/22797-voyager-1-interstellar-space-nasa-proof.html |accessdate=September 14, 2013 }}</ref><ref name="How_We_Know">{{cite web |last=Cook |first=J.-R |title=How Do We Know When Voyager Reaches Interstellar Space? |publisher=NASA / Jet Propulsion Lab | date=September 12, 2013 |url=http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2013-278 |accessdate=September 15, 2013 }}</ref> Сепак, околу 2025 година, [[радиоизотопен термоелектричен генератор|радиоизотопниот термоелектричен генератор]] на ''Војаџер 1'' нема повеќе да ја снабдува сондата со енергија за да функционираат нејзините мерни инструменти, со што че престане истражувачката мисија на ''Војаџер 1.'' Останатите [[:Категорија:Вселенски летала кои го напуштаат Сончевиот систем|четири сонди]] кои во моментот го напуштаат Сончевиот систем или се веќе нефункционални или пак ќе бидат нефункционални кога ќе пристигнат во Ортовиот Облак, сепак можно е да пресретната тела кои биле исфрлени од Ортовиот Облак кон внатрешниот Сончев систем.
 
Во 1980-ите постоела идеја за сонда која ќе изминела 1.000 АЕ за 50 години наречена ''[[ТАУ (вселенско летало)|''ТАУ'']]'', една од нејзините мисии би била и потрагата по Отовиот Облак.<ref>[http://www.daviddarling.info/encyclopedia/T/TAU.html TAU (Thousand Astronomical Unit) mission<!-- Bot generated title -->]</ref>
 
Во 2014 година при објавувањето на Опјуртунити како дел од програмата [[Дискавери (програм)|Дискавери]], било предложено создавањето на опсерваторија за детектирање на тела од Ортовиот Облак (и Кајперовиот појас) наречена [[Випл (вселенско летало)|„Випл“]].<ref name="whipple.cfa.harvard.edu">{{cite web |url=http://whipple.cfa.harvard.edu/inc/documents/Alcock_AGUPoster_2014dec.pdf |title=Archived copy |accessdate=2015-11-12 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20151117031224/http://whipple.cfa.harvard.edu/inc/documents/Alcock_AGUPoster_2014dec.pdf |archivedate=2015-11-17 |df= }}</ref> Таа ќе ги счлледи далечните ѕвезди со фотометар, во потрага на премини кои се нарасојанија до 10.000 АЕ.<ref name="whipple.cfa.harvard.edu" /> Мисијата е предложено да биде во орбита околу L2 и да има траење од 5 години.<ref name="whipple.cfa.harvard.edu" /> Предложено е дека и мисијата [[Кеплер (вселенско летало)|Кеплер]] може исто така да забележи тела во ортовиот Облак.<ref>[http://www.scientificamerican.com/article/kepler-oort-cloud/ Scientific American – Kepler Spacecraft May Be Able to Spot Elusive Oort Cloud Objects – 2010]</ref>
 
== Поврзано ==