Разлика помеѓу преработките на „Повлекување на српската војска преку Албанија“

нема опис на уредувањето
'''Повлекување на српската војска преку Албанија''' или '''Албанска голгота''' — термин за егзодусот врз српскиот народ и војската при нивното повлекување преку замрзнатите планини на [[Албанија]] и [[Црна Гора]], кон крајот на [[1915]] и почеток на [[1916]] година, поради тројната инвазија од страна на [[Централни сили|Централнте сили]] врѕврз [[Србија]] во текот на [[Прва светска војна|Првата светска војна]]. Ова повлекување се реализирало во неколку колони преку Косово и Метохија кон брегот на [[Јадранско море|Јадранското море]], каде се очекувала помош од сојуѕничките сили кои требало да ги префрлат бегалците со организиран транспорт и да ги префрлат на беѕбедните грчкии острови во [[Јонско Море|Јонското Море]], [[Италија]] и [[Северна Африка]]. Бројот на жртвите на војската и народот во ова повлекување никогаш не бил точно утврден, според извештаите на сојузниците бројката е заедничка за војската и цивилите и изнесува над 200.000, а според српската Воена команда евидентирано е околи 70.000 војници.
[[Податотека:Povlacenje srpske vojske u PSR.svg|мини|Мапа на повлекувањето]]