Разлика помеѓу преработките на „Повлекување на српската војска преку Албанија“

 
По интервенција од страна на [[Русија]] односите се смириле. А по личната интервенција на рускиот цар [[Николај II (Русија)|Николај II]], на [[18 јануари]] [[1916]] година, кој се заканил дека ќе излезе од војната доколку на српската војска не ѝ се помогне, британските и француските сојузници су убрзали помош, а Италијаните дозволиле влез на војската во Валона.
[[Податотека:Journee Serb 1916.jpg|мини|Објави за сепсјкатасерпската голгота во француските гласила]]
 
Во тек на првите денови измаената и изнњмоштената војска била изложена на постојан дожд без облека и огрев, без доволно храна и без медицински материјал. Наместо спас огромен број од нив го загубил животот на островот.
 
На островот Видо биле оставани најтешко ранети и болни, најчесто најмлади кои немале доволно искуство и сила за патот што го поминале. Од [[23 јануари]] до [[23 март]] [[1916]] година починале 4.847 луѓе. Мал остров [[Видо]] кој Крф бил организиран како болница, но постепено станал „остров на смртта“, а море околу негп ''сина гробница'' во која биле спиштени околу 5.400 мртви. Од почит кон починатите, грчките рибари не ловеле риба во тие води следните 50 години.
 
==Надворешни врски==