Разлика помеѓу преработките на „Повлекување на српската војска преку Албанија“

нема опис на уредувањето
'''Повлекување на српската војска преку Албанија''' или '''Албанска голгота''' — термин за егзодусот врз српскиот народ и војската при нивното повлекување преку замрзнатите планини на [[Албанија]] и [[Црна Гора]], кон крајот на [[1915]] и почеток на [[1916]] година, поради тројната инвазија од страна на [[Централни сили|Централнте сили]] врѕ [[Србија]] во текот на [[Прва светска војна|Првата светска војна]]. Ова повлекување се реализирало во неколку колони преку Косово и Метохија кон брегот на [[Јадранско море|Јадранското море]], каде се очекувала помош од сојуѕничките сили кои требало да ги префрлат бегалците со организиран транспорт и да ги префрлат на беѕбедните грчкии острови во [[Јонско Море|Јонското Море]], [[Италија]] и [[Северна Африка]]. Бројот на жртвите на војската и народот во ова повлекување никогаш не бил точно утврден, според извештаите на сојузниците бројката е заедничка за војската и цивилите и изнесува над 200.000, а според српската Воена команда евидентирано е околи 70.000 војници.
 
[[Податотека:Serbian retreat WWI.jpg|мини|Повлекување на српската војска преку Албанија]]
 
 
== Причини ==
Во интересите на сојузниците Србија по победите во 1914 била од интерес зз повлекување на дел од австроунгарските и германските сили како од [[Западен фронт (Прва светска војна)|Западниот фронт]], така и од [[Источен фронт (Прва светска војна)|Источниот]], но во интерс на сојузниците било и [[Бугарија]] да се вовлече на својата страна.
 
[[Податотека:Serbian retreat WWI.jpg|мини|Повлекување на српската војска преку Албанија]]
Уште на почетокот на август, сојузниците уште еднаш се потрудиле да ја наговорат Бугарија на влез во војна против [[Турција]], ветувајќи дека воено ќе го окупира источниот дел на [[Вардарска Македонија]] и дека на Србија нема да ѝ допуштат проширување на запад додека не ја предаде ветената територија. Истовремено, на [[Софија]] ѝ било нудено територијално проширување во [[Егејска Македонија]], [[Тракија]] и [[Добруџа]].