Разлика помеѓу преработките на „Повлекување на српската војска преку Албанија“

#1Lib1Ref
(#1Lib1Ref)
 
По уништување или закопување на тешката и полската артилерија, последните српски трупи тргнале на [[3 декември]] преку [[Црна Гора]] за Албанија. Според податоци на српската Врховна команда, на албанскиот брег пристигнале околу 110.000 војници и 2.350 офицери. Се претпоставува дека животот го загубиле околу 72.000 војници. Преку Албанија преминале вкупно околу 54.000, а преку Црна Гора околу 90.000 луѓе.
Освен исклучително решки, нечовечки напори во екстремни услови, српската војска постојано имала окршаи со припадниците на албанските племиња кои не ја почитувале наредбата и не ја признавале власта на [[Есад-паша Топтани]].<ref>http://www.svedok.rs/index.asp?show=72501</ref>
 
== Наводи ==