Разлика помеѓу преработките на „Повлекување на српската војска преку Албанија“

нема опис на уредувањето
Врховна команда на српската војска на [[24 ноември]] [[1915]] година одлучила војската да ја повлече преку [[Албанија]] на [[Јадранско море]]. Таа одлука била донесена по неуспешниот обид војската да се повлече по долината на [[Вардар]] поради продорот на бугарските армији. Таа одлука се сметала за единствена можна, бидејќи капитулација била категорично неприфатлива бидејќи би значела крај на државата, а предлогот на војводата [[Живојин Мишиќ]] да се изврши контранапад бил одбиен поради реалната слика на силите. Според договорот со сојузниците, српските сили требало да бидат пречекани од сојузниците кои ќе овозможат приклучување на Солунскиот фронт. Во меѓувреме српската влада постигнала договор со претседателот на албанската влада [[Есад-паша]] за слободан премин на војската преку Албанија. Српската војска и бегалците на чело со српската влада.
 
По оваа одлука на чело со српската влада со нејзиниот претседател [[Никола Пашиќ]] и кралот [[Петар I Караѓорѓевиќ|Петар I]], српската војска и бегалците тргнале во еден од најужасните егзодуси во [[20]] век.
 
== Наводи ==