Разлика помеѓу преработките на „Повлекување на српската војска преку Албанија“

нема опис на уредувањето
(#1Lib1Ref)
'''Повлекување на српската војска преку Албанија''' или '''Албанска голгота''' е термин за егзодус врсзсрпскиот народ и војската при нивното повлекување преку замрѕнатите планини на [[Албанија]] и [[Црна Гора]], кон крајот на [[1915]] и почеток на [[1916]] година, поради тројната инвазија од страна на [[Централни сили|Централнте сили]] врѕ [[Србија]] во тек на [[Прва светска војна|Првата светска војна]]. Ова повлекување се реализирало во неколку колони преку Косово и Метохија кон брегот на [[Јадранско море|Јадранското море]], каде се очекувала помош од сојуѕничките сили кпи требало да ги префрлат бегалците со организиран транспорт и да ги прфатат на беѕбедни одредишта на грчкиите острови во [[Јонско море|Јонското море]], [[Италија]] и [[Северна Африка|Северната Африка]]. Број на жртвите на војската и народот во ова повлекување никогаш не бил точно утврден, но се верува дека станува ѕбор ѕа повеће десетици починати од смрѕнување, глад и немање можност за лекување на ранети и заболени.
 
== Причини ==