Разлика помеѓу преработките на „Ортов Облак“

Додадени 20 бајти ,  пред 2 години
 
Во јуни 2010 година [[Харолд Левисон]] и останатите предвиделе дека врз основа на засилените сметачки симулации, Сонцето „зафатило комети од другите ѕвезди доека се наоѓало во [[Расеано ѕвездено јато|родното јато]]“. Нивните резултати наведуваат дека „значаен дел од кометите во Ортовиот Облак, повеќе и од 90%, се од протопланетарните дискови на соседните ѕвезди“.<ref>{{cite journal | author1 =Levison, Harold | title =Capture of the Sun's Oort Cloud from Stars in Its Birth Cluster | journal =Science | volume =329 | issue =5988 | pages =187–190 | date =10 June 2010 | doi =10.1126/science.1187535|bibcode = 2010Sci...329..187L |display-authors=etal | pmid=20538912}}</ref><ref>{{cite web | title =Many famous comets originally formed in other solar systems | work =Southwest Research Institute® (SwRI®) News | date =10 June 2010 | url =http://www.swri.org/9what/releases/2010/cometorigins.htm | deadurl =yes | archiveurl =https://www.webcitation.org/6H9vGLJk6?url=http://www.swri.org/9what/releases/2010/cometorigins.htm | archivedate =5 June 2013 | df = }}</ref>
 
== Комети ==
 
== Поврзано ==