Разлика помеѓу преработките на „Ортов Облак“

Додадени 2.872 бајти ,  пред 2 години
 
Ортовиот Облак се церува дека зафаќа широк простор накаде меѓу 2.000 до 5000 АЕ (0,03 до 0,08 сг)<ref name=book /> па се до 50.000 АЕ или 0,79 сг<ref name=Morbidelli2006 /> од Сонцето. Некои пресметки го поставуваат нбадворешниот раб на растојание од 100.000 до 200.000 АЕ (1,58 и 3,16 сг).<ref name= book /> Областа може да се подели на сферен надворешен Ортов Облак 20.000 до 50.000 АЕ (0.32–0.79 сг), и [[тор (геометрија)| торусоиден]] внатрешен Ортов Облак на растојание од 2.000 до 20.000 АЕ (0.0–0.3 сг). Надворешниот облак е слабо сврзан со Сонцето и ги обезбедува долгопериодичните (и веројатно Халиеевиот вид) комети до внатешнаѕа орбита на [[Нептун]].<ref name=Morbidelli2006 /> Внатрешниот Ортов Облак е исто така познат и како Хилсов облак, именуван по [[Џек Хилс]], кој го претпоставил неговото постоење во 1981 година.<ref name="hills1981" /> Моделите предвидуваат дека внатрешниот облак треба да има десетици или стотици пати повеќе кометни јадра од надворешниот<ref name="hills1981" /><ref name="levison2001" /><ref name="Donahue1991" />се смета за можен извор на нови комети снабдувајќи го слабиот надворешен облак, чиј број на комети постепено се намалува. Хилсовиот облак го објаснува непрекинатото постоење на Ортовиот Облак по милијарди години.<ref name="Julio1997" />
 
Надворешниот Ортов Облак можно е да има трилиони тела поголемни од 1 km,<ref name=Morbidelli2006 /> и милијарди со [[Апсолутна ѕвездена величина|апсолутна величина]]<ref>Absolute magnitude is a measure of how bright an object would be if it were 1 AU from the Sun and Earth; as opposed to [[apparent magnitude]], which measures how bright an object appears from Earth. Because all measurements of absolute magnitude assume the same distance, absolute magnitude is in effect a measurement of an object's brightness. The lower an object's absolute magnitude, the brighter it is.</ref> посветла од 11 (што соодвествува приближно на пречник од 20 km), при што соседните тела се на меѓусебни растојанија поголеми и од 10 милиони километри.<ref name=emel2007 /><ref>{{cite web
|title=The Oort Cloud
|date=1998
|author=Paul R. Weissman
|work=Scientific American
|url=http://www.sciamdigital.com/index.cfm?fa=Products.ViewIssuePreview&ISSUEID_CHAR=8DB2FB44-6B4B-47AF-B46B-791A911764D&ARTICLEID_CHAR=B294C211-98B8-4374-92AB-158C4866AB1
|accessdate=2007-05-26
}}</ref> Плимната маса не е позната, но, земајќи дека [[Халеева комета|Халеевата комета]] е соодветен урнек за кометите од надворешниот Ортов Облак, грубо пресметана вкупната маса би изнесувала {{val|3|e=25}}kg, или петпати поголема од масата на Земјата.<ref name=Morbidelli2006 /><ref>{{cite journal
|author=Paul R. Weissman
|date=1983
|title=The mass of the Oort Cloud
|journal=Astronomy and Astrophysics
|volume=118 |issue=1 |pages=90–94
|bibcode=1983A&A...118...90W
}}</ref>
Порано се сметало дека масата била поголема (до 380 Земјини маси),<ref>{{cite web
|author=Sebastian Buhai
|title=On the Origin of the Long Period Comets: Competing theories
|url=http://www.tinbergen.nl/~buhai/pictures/UCU/Physics_AppliedMathematics/Astrophysics/long_period_comets.pdf
|archiveurl=https://web.archive.org/web/20060930193158/http://www.tinbergen.nl/~buhai/pictures/UCU/Physics_AppliedMathematics/Astrophysics/long_period_comets.pdf
|archivedate=2006-09-30
|publisher=Utrecht University College
|accessdate=2008-03-29
}}</ref>
но подобреното знаење за големината и распределбата на долгопериодичните комети довело да се добијат пониски вредности. Масата на внатрешниот Ортов Обвлак не е определена.
 
== Поврзано ==