Разлика помеѓу преработките на „Ортов Облак“

Додадени 250 бајти ,  пред 1 година
 
На овој начин, Орт размислувал, дека кометата не би се создала во моменталната орбита и најверојатно била во надворешниот резервоар во текот на своето целовремено постоење.<ref name=Oort /><ref name=dave /><ref name=book /> Тој забележал дека постои максимум во бројот на долгопериодични комети во [[афел]] (најдалеку од Сонцето) или грубо речено на растојание од 20.000&nbsp;АЕ, што наведувало на помислата за постоење на резервоар на тоа растојание со сферна изотропна распределба. Овие ретки комети со орбити од околу 10.000&nbsp;АЕ најверојатно минале низ една или повеќе орбити низ Сончевиот систем и нивните орбити се навлакуваат навнатре кон планетите поради нивното [[гравитација|гравитационо]] влијание.<ref name=book />
 
== Структура и состав ==
[[File:Oort cloud Sedna orbit.svg|thumb|300px|Претпоставеното растојание на Ортовиот Облак во споредба со останатиот Сончев систем.]]
 
== Поврзано ==