Разлика помеѓу преработките на „Ортов Облак“

Нема измена во големината ,  пред 2 години
* Дополнително, нивниот волатилен состав значи дека како што тие повторливо се приближуваат кон Сонцето, [[електромагнетно зрачење|зрачењето]] постепено ги изврива волатилите се едодека кометата не се подели или пак развие изолаторска кора која спречува понатамошно [[одгасување]].
 
На овој начин, Орт размислувал, дека кометата не би се создала во моменталната орбита и најверојатно била во надворешниот резервоар во текот на своето целовремено постоење.<ref name=Oort /><ref name=dave /><ref name=book /> Тој забележал дека постои максимум во бројот на долгопериодични комети сово [[афел|афелија]] (најдалеку од Сонцето) или грубо речено на растојание од 20.000&nbsp;АЕ, што наведувало на помислата за постоење на резервоар на тоа растојание со сферна изотропна распределба. Овие ретки комети со орбити од околу 10.000&nbsp;АЕ најверојатно минале низ една или повеќе орбити низ Сончевиот систем и нивните орбити се навлакуваат навнатре кон планетите поради нивното [[гравитација|гравитационо]] влијание.<ref name=book />
 
== Поврзано ==