Разлика помеѓу преработките на „Ортов Облак“

Одземени 22 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
{{Викификација}}
{{multiple image
|direction = vertical
|caption2=Уметнички приказ на Ортовиот облак и [[Кајперов појас|Кајперовиот појас]]. Големините не се реални, целта е да се има поголема прегледност.
}}
{{TNO}}
 
 
'''Ортов Облак'''<ref>{{OED|Oort}}</ref> — именуван според холандскиот астроном [[Јан Орт]], понекогаш наречуван и '''Опик–Ортов Облак''',<ref name="Whipple" /> [[научна теорија|теориски]] облак претежно составен од [[волатили|ледени]] [[планетизимал]]и за кои се верува дека се на растојанија од [[Сонце]]то на растојанија од {{convert|50000|and|200000|AU|ly|1|abbr=on}}.<ref group="note">The Oort cloud's outer limit is difficult to define as it varies over the [[millennia]] as [[List of nearest stars and brown dwarfs#Future and past|different stars pass the Sun]] and thus is subject to variation. Estimates of its distance range from 50,000 to 200,000 AU.</ref><ref name="Morbidelli2006" /> Поделен е на две области: првата во облик на [[околуѕвезден диск|диск]] или внатрешен Ортов Облак (или [[Хилсов Облак]]) и [[околуѕвездена покровка|сферен]] надворешен Ортоб Облак. Двете области се наоѓаат зад [[хелиосфера|хелиосферата]] и во [[Космички простор#меѓуѕвезден простор|меѓуѕвездената средина]].<ref name="Morbidelli2006" /><ref name="jpl.PIA17046" /> [[Кајперов појас|Кајперовиот појас]] и [[расеан диск|расеаниот диск]], останатите два извори на [[заднептунци|Заднептунски тела]], се на растојание од една илијадинка од Сонцето колку од Ортовиот Облак.