Разлика помеѓу преработките на „Физоов опит“

Додаден 41 бајт ,  пред 2 години
поврзница - Огистен Френел
(поврзница - Огистен Френел)
Со други зборови, светлината се причинува дека е повлечена од водата, но големината на влечењето е многу помало од очекуваното.
 
Физовиот опит ги присили физичарите да ја прифатат точноста на стара, незадоволителна теорија на [[АвгустинОгистен-Жан Френел]] (1818) која била земена во предвид за да се објасни експериментот на Араго во 1810 година, имено, дека средина која се движи во стациониран етер влече светлина ширејќи се низ неа со само дел од брзината на средината, со коефициент на влечење ф:
: <math>f = \left(1-\frac{1}{n^2}\right) \ . </math>
Во 1895, [[Хендрик Лоренц]] го предвидил постоењето на дополнителен термин поради дисперзијата:
<ref name="jones2">{{Шаблон:Наведено списание|author = Jones, R. V.|title = "Aether Drag" in a Transversely Moving Medium|journal = Proceedings of the Royal Society A|year = 1975|volume = 345|issue = 1642|pages = 351–364|doi = 10.1098/rspa.1975.0141|bibcode = 1975RSPSA.345..351J}}</ref>
</references>
 
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Физички опити]]