Разлика помеѓу преработките на „Поморско Војводство“

 
== Управна поделба ==
Поморското војводство е поделено на 20 [[окрузи во Полска|окрузи]], од кои 4 есе градски, а 16 се земски. Тие пак се поделени на вкупно 123 [[општини во Полска|општини]].
 
{| class="wikitable" style="font-size:90%"
| '''[[Гдањск]]'''<br />''Gdańsk''
| align="right"|262
| align="right"|456,.103
| colspan=2 |
| align="center"|1
| [[Гдиња]]<br />''Gdynia''
| align="right"|136
| align="right"|251,.183
| colspan=2 |
| align="center"|1
|-
| [[Слупск]]<br />''Słupsk''
| align="right"|43.,15
| align="right"|98,.402
| colspan=2 |
| align="center"|1
|-
| [[Сопот (Полска)|Сопот]]<br />''Sopot''
| align="right"|17.,31
| align="right"|39,.836
| colspan=2 |
| align="center"|1
|colspan=6|'''Земски окрузи'''
|-
|[[Вејхеровски округ|Вејхеровски]]<br /> ''powiat wejherowski''
| align="right"| 1,.280
| align="right"|181,.834
|[[Вејхерово]]
|[[Румја]], [[Реда]]
| align="center"|10
|-
|[[Старогардски округ|Старогардски]]<br /> ''powiat starogardzki''
| align="right"| 1,.345
| align="right"|121,.963
|[[Старогард Гдањски]]
|[[Скаршеви]], [[Скурч]], [[Чарна Вода]]
| align="center"|13
|-
|[[Тчевски округ|Тчевски]]<br /> ''powiat tczewski''
| align="right"| 698
| align="right"|112,.614
|[[Тчев]]
|[[Пелплин]], [[Гњев]]
| align="center"|6
|-
|[[Картуски округ|Картуски]]<br /> ''powiat kartuski''
| align="right"| 1,.120
| align="right"|109,.311
|[[Картузи]]
|[[Жуково]]
| align="center"|8
|-
|[[Слупски округ|Слупски]]<br /> ''powiat słupski''
| align="right"| 2,.304
| align="right"|92,.172
|[[Слупск]] *
|[[Устка]], [[Кемпице]]
| align="center"|10
|-
|[[Хојњички округ|Хојњички]]<br /> ''powiat chojnicki''
| align="right"| 1,.364
| align="right"|91,.585
|[[Хојњице]]
|[[Черск]], [[Бруси]]
| align="center"|5
|-
|[[Гдањски округ|Гдањски]]<br /> ''powiat gdański''
| align="right"| 793
| align="right"|85,.566
|[[Прушч Гдањски]]
|
| align="center"|8
|-
|[[Квиѕински округ|Квиѕински]]<br /> ''powiat kwidzyński''
| align="right"| 835
| align="right"|80,.704
|[[Квиѕин]]
|[[Прабути]]
| align="center"|6
|-
|[[Битувски округ|Битувски]]<br /> ''powiat bytowski''
| align="right"| 2,.193
| align="right"|75,.313
|[[Битув]]
|[[Мјастко]]
| align="center"|10
|-
|[[Пучки округ|Пучки]]<br /> ''powiat pucki''
| align="right"| 578
| align="right"|74,.196
|[[Пуцк]]
|[[Владиславово]], [[Јастарња]], [[Хел (град)|Хел]]
| align="center"|7
|-
|[[Кошќежински округ|Кошќежински]]<br /> ''powiat kościerski''
| align="right"| 1,.166
| align="right"|66,.778
|[[Кошќежина]]
|
| align="center"|8
|-
|[[Лемборски округ|Лемборски]]<br /> ''powiat lęborski''
| align="right"| 707
| align="right"|63,.659
|[[Лемборк]]
|[[Леба]]
| align="center"|5
|-
|[[Малборски округ|Малборски]]<br /> ''powiat malborski''
| align="right"| 495
| align="right"|62,.960
|[[Малборк]]
|[[Нови Став]]
| align="center"|6
|-
|[[Члухувски округ|Члухувски]]<br /> ''powiat człuchowski''
| align="right"| 1,.574
| align="right"|56,.797
|[[Члухув]]
|[[Чарне]], [[Дебжно]]
| align="center"|7
|-
|[[Штумски округ|Штумски]]<br /> ''powiat sztumski''
| align="right"| 731
| align="right"|41,.808
|[[Штум]]
|[[Ѓежгоњ]]
| align="center"|5
|-
|[[Новодвурски округ (Гдањско војводство)|Новодвурски]]<br /> ''powiat nowodworski (pomorski)''
| align="right"| 653
| align="right"|35,.498
|[[Нови Двур Гдањски]]
|[[Крињица Морска]]