Разлика помеѓу преработките на „Поморско Војводство“

Додадени 10.975 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
с
{{Инфокутија Населено место
{|style="float: right; clear: right; margin: 0 0 1em 1em; width: 300px; text-align: center; font-size: 95%; line-height: 1.4em; background:#D4213D;"
|name = Поморско војводство
|native_name=województwo Pomorskie
|settlement_type=[[војводства во Полска|војводство]]
|image_skyline =
|imagesize = 150px
|image_flag =POL_województwo_pomorskie_flag.svg
|image_shield =POL_województwo_pomorskie_COA.svg
|image_map = Pomeranian in Poland (+rivers).svg
|map_caption = Местоположба во Полска
|subdivision_type=Земја
|subdivision_name={{POL}}
|seat_type=Седиште
|seat = [[Гдањск]]
|parts_type = [[Окрузи во Полска|Окрузи]]
|parts=4 градски, 16 земски *
|coor_pinpoint=Гдањск
|coordinates = {{coord|54|22|N|18|38|E|region:PL|display=inline}}
|area_total_km2 = 18293|total_type=Вкупно
|population_total = 2302077|population_as_of = 2014
|population_density_km2 = 130
|population_urban= 1478802
|population_blank1_title=Селско
|population_blank1= 722267
|blank_name=[[Регистарски таблички|Рег. таб.]]
|blank_info=G
|website= [https://pomorskie.eu/ pomorskie.eu]
|footnotes = * понатаму се поделени на 123 [[општини во Полска|општини]]
}}
 
'''Поморско војводство''' ({{lang-pl|województwo pomorskie}}, {{lang-csb|pòmòrsczé wòjewództwò}}) — [[војводства во Полска|војводство]] во северозападна [[Полска]] со седиште во градот [[Гдањск]].
 
Создадено е на 1 јануари 1999 г. од дотогашните војводства Гдањско, Елблоншко и Слупско, согласно управната реформа усвоена претходната година. Се граничи со [[Западнопоморско војводство|Западнопоморското војводство]] на запад, [[Големополско војводство|Големополското]] и [[Кујавско-поморско војводство|Кујавско-поморското]] на југ, [[Варминско-мазурско војводство|Варминско-мазурското]] на исток и [[Балтичко Море|Балтичкото Море]] на север. Во мал дел се граничи и со [[Калининградска област|Калиниградска област]] (ексклава на [[Русија]]) во средината на тесниот [[Вислански Провлак]]. Војводството ја опфаќа речиси сета [[Померелија]] (најисточниот дел на областа [[Поморје]]), како и подрачјето источно од реката [[Висла]]. Западниот дел околу [[Слупск]] историски му припаѓа на [[Задно Поморје]], додека пак Померелија и источниот брег наВисла belonged to the [[Прусија]]. The central parts of the province are also known as [[Кашубија]], named after the [[Кашуби|кашупско]] малцинство.
 
Војводството има богато културно минато. Меѓу најзначајните културни, стопански и образовни центри во Полска е [[Триградје]]то (''Трујмјасто''), сочинето од градовите [[Гдањск]], [[Гдиња]] и [[Сопот (Полска)|Сопот]]. Гдањск и Гдиња се најголемите пристаништа во државата, воспоставени од кнезот [[Мјешко I]] во X век и значително проширени во меѓувоениот период. Центарот на Гдањск е исполнет со ремек-дела на [[готска архитектура|готската]], [[ренесансна архитектура|ренесансната]], [[барокна архитектура|барокната архитектура]]. Во во [[Бендомин]] е сместен Музејот на [[химна на Полска|државната химна]], во родното место на нејзиниот автор — поетот и државнк [[Јузеф Вибицки]] (1747 - 1822). На ова подрачје се и најголемите средновековни цркви во Полска — катедралата „[[Црква „Успение на Пресвета Богородица“ (Гдањск)|Успение на Пресвета Богородица]]“ во Гдањск, [[Пелплински манастир|Богородничниот манастир]] во [[Пелплин]]), како и [[Малборчки замок|Малборчкиот замок]]. Во најсеверниот дел на војводството се протегаат тесниот [[Хелски Провлак|Хелскиот]] и полската половина на Висланскиот Провлак. Други туристички места се [[Сопот (Полска)|Сопот]], [[Јурата]], [[Леба]], [[Владиславово]], [[Пуцк]], [[Крињица Морска]], [[Устка]], [[Јастарња]], [[Кужњица (Поморско војводство)|Кужњинца]], [[Битув]] и разни рибарски населби и светилници.
 
Латинизираниот назив ''Померанија'' (''{{јаз|la|Pomerania}}'') и германизираното ''{{јаз|de|Pomern}}'' се изведени од словенското ''по море'' или „приморје“.<ref>[http://www.pommersches-landesmuseum.de/kulturreferat-fuer-pommern/aufgaben/aufgaben.html ''Der Name Pommern (po morze) ist slawischer Herkunft und bedeutet so viel wie „Land am Meer“.''] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20130929011928/http://www.pommersches-landesmuseum.de/kulturreferat-fuer-pommern/aufgaben/aufgaben.html |date=2013-09-29 }}</ref>
 
== Градови и гратчиња ==
[[Податотека:Długie Pobrzeże in Gdańsk (Motława).jpg|мини|десно|250п|[[Гдањск]] — најважното пристаниште во Полска и седиште на војводството.]]
[[Податотека:Basen-portowy-gdynia.jpg|мини|десно|250п|[[Гдиња]] — важно пристанишно место.]]
[[Податотека:Town Hall in Slupsk MG 6427 1600x1067.jpg|мини|десно|250п|[[Слупск]] — најголем град во западниот дел на Поморското војводство.]]
[[Податотека:Tczew 008.jpg|мини|десно|250п|[[Тчев]] — најважен град во етнографската област [[Коќевје]].]]
[[Податотека:Wejherowosobieskiego.JPG|мини|десно|250п|[[Вејхерово]] — значаен град во етнографската област [[Кашубија]].]]
[[Податотека:Starogard ratusz.jpg|мини|десно|250п|[[Старогард Гдањски]] — главен град на Коќевјето.]]
[[Податотека:Sopot (DerHexer) 2010-07-16 043.jpg|мини|десно|250п|[[Сопот (Полска)|Сопот]] — мошне посетуван приморски одморалишен град.]]
 
Војводството има 42 градски населени места, тука наведени по број на жители според состојбата во 2014 година:.<ref>{{нмс|url=http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_ludnosc_stan_struktura_teryt_1pol_2007.pdf|title=Wayback Machine|author=|date=5 May 2008|website=archive.org|accessdate=2 May 2018|deadurl=yes|archiveurl=https://web.archive.org/web/20080505094648/http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_ludnosc_stan_struktura_teryt_1pol_2007.pdf|archivedate=5 May 2008|df=}}</ref>
 
{{columns-list|colwidth=20em|
# [[Гдањск]] (461.935)
# [[Гдиња]] (247.792)
# [[Слупск]] (93.706)
# [[Тчев]] (60.568)
# [[Вејхерово]] (50.310)
# [[Старогард Гдањски]] (48.513)
# [[Румја]] (47.506)
# [[Хојњице]] (40,146)
# [[Малборк]] (38.970)
# [[Квиѕин]] (38.849)
# [[Сопот (Полска)|Сопот]] (37.683)
# [[Лемборк]] (35.475)
# [[Прушч Гдањски]] (29.034)
# [[Кошќежина]] (23.696)
# [[Реда]] (23.343)
# [[Битув]] (16.828)
# [[Истка]] (16.158)
# [[Картузи]] (14.847)
# [[Члухув]] (14.311)
# [[Пуцк]] (11.369)
# [[Мјастко]] (10.890)
# [[Штум]] (10.322)
# [[Владиславово]] (10.175)
# [[Черск]] (10.046)
# [[Нови Двур Гдањски]] (10.042)
# [[Прабути]] (8.782)
# [[Пелплин]] (8.236)
# [[Скаршеви]] (7.087)
# [[Гњев]] (6.861)
# [[Жуково]] (6.512)
# [[Чарне]] (6.095)
# [[Ѓежгоњ]] (5.571)
# [[Дебжно]] (5.218)
# [[Бруси]] (5.051)
# [[Нови Став]] (4.328)
# [[Јастарња]] (3.808)
# [[Леба]] (3.808)
# [[Кемпице]] (3.775)
# [[Хел (град)|Хел]] (3.613)
# [[Скурч]] (3.578)
# [[Чарна Вода]] (2.875)
# [[Крињица Морска]] (1.336)
}}
 
== Управна поделба ==
Поморското војводство е поделено на 20 [[окрузи во Полска|окрузи]], од кои 4 е градски, а 16 се земски. Тие пак се поделени на вкупно 123 [[општини во Полска|општини]].
 
{| class="wikitable" style="font-size:90%"
|-bgcolor="D0D8DD"
| align="center"|'''Име и<br /> изворно име'''
| align="center"|'''Површина<br /> <small>(км²)</small>'''
| align="center"|'''Население<br /> <small>(2014)</small>'''
| align="center"|'''Седиште'''
| width="30%" align="center"|'''Други градови'''
| align="center"|'''[[Општини во Полска|Општини]]'''
|-bgcolor="F0F8FF"
|colspan=6|'''Градски окрузи'''
|-
| '''[[Гдањск]]'''<br />''Gdańsk''
|style="font-size:135%; line-height: 1.1em;"|<font color="white"> '''Поморско војводство'''</font>
| align="right"|262
| align="right"|456,103
| colspan=2 |
| align="center"|1
|-
| [[Гдиња]]<br />''Gdynia''
|
| align="right"|136
{|style="background:#F8F8F8; text-align:left; border-collapse:collapse; font-size: 100%; padding:0; cellspacing:0; cellpadding:1;"
| align="right"|251,183
| colspan=2 |
| align="center"|1
|-
| [[Слупск]]<br />''Słupsk''
| colspan="2" |
| align="right"|43.15
{| style="text-align: center; margin: 0 auto; background:none"
| align="right"|98,402
|-
| colspan=2 |
| style="border: 0; vertical-align: middle;" | <span style="border: 1px solid #bbbbbb; display: table-cell;">[[file:POL województwo pomorskie COA.svg|140px]]</span>
| align="center"|1
| style="border: 0; vertical-align: middle;" | <span style="border: 1px solid #bbbbbb; display: table-cell;">[[file:POL województwo pomorskie flag.svg|140px]]</span>
|- style="font-size: 95%;"
| style="border: 0;" | Знаме
| style="border: 0;" | Грб
|}
|-
| [[Сопот (Полска)|Сопот]]<br />''Sopot''
| colspan="2" style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top; text-align: center; font-size: 95%;" | [[file:Pomorskie location map.PNG|180px|center|]]
| align="right"|17.31
| align="right"|39,836
| colspan=2 |
| align="center"|1
|-bgcolor="F0F8FF"
|colspan=6|'''Земски окрузи'''
|-
|[[Вејхеровски округ|Вејхеровски]]<br /> powiat wejherowski
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top; text-align: left;" | '''Држава'''
| align="right"| 1,280
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top" | {{POL}}
| align="right"|181,834
|[[Вејхерово]]
|[[Румја]], [[Реда]]
| align="center"|10
|-
|[[Старогардски округ|Старогардски]]<br /> powiat starogardzki
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top; text-align: left;" | '''Внатрешна поделба'''
| align="right"| 1,345
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top" | 20 окрузи
| align="right"|121,963
|[[Старогард Гдањски]]
|[[Скаршеви]], [[Скурч]], [[Чарна Вода]]
| align="center"|13
|-
|[[Тчевски округ|Тчевски]]<br /> powiat tczewski
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top; text-align: left;" | '''Војвода'''
| align="right"| 698
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top" | Роман Заборовски
| align="right"|112,614
|[[Тчев]]
|[[Пелплин]], [[Гњев]]
| align="center"|6
|-
|[[Картуски округ|Картуски]]<br /> powiat kartuski
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top; text-align: left;" | '''Основање'''
| align="right"| 1,120
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top" | 1999 година
| align="right"|109,311
|[[Картузи]]
|[[Жуково]]
| align="center"|8
|-
|[[Слупски округ|Слупски]]<br /> powiat słupski
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top; text-align: left;" | '''Површина'''
| align="right"| 2,304
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top" | 18 310,34 km²
| align="right"|92,172
|[[Слупск]] *
|[[Устка]], [[Кемпице]]
| align="center"|10
|-
|[[Хојњички округ|Хојњички]]<br /> powiat chojnicki
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top; text-align: left;" | '''Службен јазик'''
| align="right"| 1,364
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top" | полски
| align="right"|91,585
|[[Хојњице]]
|[[Черск]], [[Бруси]]
| align="center"|5
|-
|[[Гдањски округ|Гдањски]]<br /> powiat gdański
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top; text-align: left;" | '''Демографија'''
| align="right"| 793
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top" | 2 240 319
| align="right"|85,566
|[[Прушч Гдањски]]
|
| align="center"|8
|-
|[[Квиѕински округ|Квиѕински]]<br /> powiat kwidzyński
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top; text-align: left;" | '''Густина'''
| align="right"| 835
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top" | 122,09 ж./km²
| align="right"|80,704
|[[Квиѕин]]
|[[Прабути]]
| align="center"|6
|-
|[[Битувски округ|Битувски]]<br /> powiat bytowski
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top; text-align: left;" | '''Временска зона'''
| align="right"| 2,193
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top" | UTC+1, UTC+2
| align="right"|75,313
|[[Битув]]
|[[Мјастко]]
| align="center"|10
|-
|[[Пучки округ|Пучки]]<br /> powiat pucki
| align="right"| 578
| align="right"|74,196
|[[Пуцк]]
|[[Владиславово]], [[Јастарња]], [[Хел (град)|Хел]]
| align="center"|7
|-
|[[Кошќежински округ|Кошќежински]]<br /> powiat kościerski
| align="right"| 1,166
| align="right"|66,778
|[[Кошќежина]]
|
| align="center"|8
|-
|[[Лемборски округ|Лемборски]]<br /> powiat lęborski
| align="right"| 707
| align="right"|63,659
|[[Лемборк]]
|[[Леба]]
| align="center"|5
|-
|[[Малборски округ|Малборски]]<br /> powiat malborski
| align="right"| 495
| align="right"|62,960
|[[Малборк]]
|[[Нови Став]]
| align="center"|6
|-
|[[Члухувски округ|Члухувски]]<br /> powiat człuchowski
| align="right"| 1,574
| align="right"|56,797
|[[Члухув]]
|[[Чарне]], [[Дебжно]]
| align="center"|7
|-
|[[Штумски округ|Штумски]]<br /> powiat sztumski
| align="right"| 731
| align="right"|41,808
|[[Штум]]
|[[Ѓежгоњ]]
| align="center"|5
|-
|[[Новодвурски округ (Гдањско војводство)|Новодвурски]]<br /> powiat nowodworski (pomorski)
| align="right"| 653
| align="right"|35,498
|[[Нови Двур Гдањски]]
|[[Крињица Морска]]
| align="center"|5
|-bgcolor="F0F8FF"
|colspan=6 style="text-align:center;font-size:90%"|* седиштето не е дел од округот
|-
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top; text-align: left;" | '''Главен град'''
| style="border-top: solid 1px #ccd2d9; vertical-align: top" | [[Гдањск]]
|}
|}
 
== Поврзано ==
'''Поморското војводство''' ([[полски]]: ''Województwo pomorskie'') е [[Војводства во Полска|војводство]] во северна [[Полска]], дел од историскиот регион [[Поморје]] (полски ''Pomorze''). Зафаќа површина од {{км2|18.310}}. Главен и најголем град е [[Гдањск]].
* [[Поморје]]
* [[Померелија]]
* [[Кашубија]]
* [[Коќевје]]
 
== ИсторијаНаводи ==
{{наводи}}
Поморското војводство е основанo во 1999 година по обединувањето на војводствата [[Гдањск]], дел од [[Елблонг]] и [[Слупск]].
 
== Надворешни врски ==
== Административна поделба ==
{{рв|Pomeranian Voivodeship}}
Војводството е поделено на 20 окрузи (повјати), кои пак се поделени на 123 општини (''gmini'').
* [https://pomorskie.eu/ Поморско војводство] — управно мрежно емсто
* [http://www.uw.gda.pl/ Информативен портал за Поморското војводство]
* [https://web.archive.org/web/20070628051801/http://www.wrotapomorza.pl/res/wizytowka/wersje_jezykowe/folder_hity_pomorza_2006_angielski_.pdf Најдобрите знаменитости на Поморското војводство] — брошура
 
{{Поморско војводство}}