Димитрије Митриновиќ: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Митриновиќ е творец на [[футуризам|футуристичкиот]] [[манифест]] во српската книжевност (''Естетски контемплации, Босанска вила, 1913'').<ref>Гојко Тешић, Антологија песништва српске авангарде (1902—1934), Светови, Нови Сад, 1993.</ref>
 
Повторното откривање на делата на Димитрија Митриновиќ е заслуга на [[Предраг Палавестра]]. Тој во [[хрестоматија]]та ''Книжевност на Млада Босна'' (''Књижевност Младе Босне'') ([[Сараево]], [[1965]]), во целост го рехабилитирал Митриновиќ, го вратил во контекстот на [[авангарда во српската книжевност|српската авангарда]]. Во таа смисла, значајна е и палавестрината [[монографија]] ''Догма и утопија на Димитрија Митриновиќ. Почетоци на српската книжевна авангарда'' (''Догма и утопија Димитрија Митриновића. Почеци српске књижевне авангарде'' )(Белград, [[1977]]).
 
== Наводи ==