Разлика помеѓу преработките на „Фосил“

Одземени 25 бајти ,  пред 2 години
с
Отстрането уредувањето на 37.25.85.38 (разговор), вратено на последната верзија на Ehrlich91
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
с (Отстрането уредувањето на 37.25.85.38 (разговор), вратено на последната верзија на Ehrlich91)
Ознака: Отповикување
{{внимание}}
 
Етимологијата на терминот(Мартин е цар) '''фосил''' е со латинско потекло: ''fossus'' – ископан. Тие окаменотини се всушност [[минерал]]изирани, или поинаку сочувани остатоци на животните и билките, па и останатите форми на живот. Збирот на сите фосили и нивната распореденост во фосилиферни (кои што содржат фосили) формации карпи, и [[седимент]]ни наслаги (страти) е познато како [[фосилен белег]]. Изучувањето на фосилите низ геолошкото време, како се формирале, и еволутивните врски, се само некои од најважните функции на науката која се нарекува [[палеонтологија]].
 
Иако повеќето фосили се од неколку илјадници до неколку милијарди години стари, нема најниска временска граница за фосилите да бидат фосили. Фосилите варираат во големина, од микроскопски, како единечни [[клетка|клетки]] до оние на [[диносаур]]усите. Фосилите обично зачувуваат само дел од умрениот организам, и тоа оној дел кој бил делумно минерализиран во текот на животот, како коските и забите на [['рбетници|вертебрати]]те, или некои егзоскелети на [[Безрбетници|инвертебратите]]. Зачувувањето на меките ткива е исклучително ретко. Фосилите можат да се состојат од белезите што ги оставил организмот додека бил жив, како отисоци или [[фецес]] на [[рептил]]. Овие типови на фосили се нарекуваат [[ихнофосил]]и кои стојат во опозиција со фосилите од тело. Конечно, животот кој поминал остава белези кои не можат да се видат, но можат да бидат детектирани во форма на биохемиски сигнали, овие се познати како хемиски фосили или биомаркери.