Разлика помеѓу преработките на „Палата на Собранието на Македонија“

нема опис на уредувањето
(Дополнување со мериторни информации.)
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
|name = Палата на Собранието
|image = Споменик на Никола Карев и Собрание на РМ.JPG
|caption = Палата на Собранието на Република Македонија
|map_type =
|latitude =
}}
 
'''Палатата на Собранието на Република Македонија''' е една од најмонументалните градби во [[Република Македонија]], за која во [[1930]] година бил распишан и конкурс за проектирање (на кој победил архитект [[Виктор Лукомски]]), а изградена е во [[1938]] година по проект на чешкиот архитект [[Виктор Ј. Худак]]. Објектот е концепиран во модерен архитектонски јазик за тоа време, со специфичен масивен разигран волумен и присуство на чисти фасадни елементи, во форма на надворешен петоаголник со внатрешен двор со сала. Применетата фасадна декорација е со геометриски содржини, присутни во одделни партии. Од вградената орнаментална содржина, најинтересен дел е обработката на кабинетите и ентериерот, проектирни-дизајнирани од Д. Инкриостри (1935-1937) во резба - Сала Длаборез, со комплетно обложување на ѕидовите со дрво, поделени на геометриски полиња, каде се аплицирани во резба различни геометриски, вегетабилни и зооморфни стилизирани мотиви, втемелени на народната уметност и традиција. Изведбата на оваа декорација му била доверена на Глиша Костовски, столар и резбар од Тетово, со неговата тајфа.
 
Зградата е во употреба од [[1939]] година како Управна палата на тогашната локална Управа.
Анонимен корисник