Разлика помеѓу преработките на „Аеродром Свети Апостол Павле“

нема опис на уредувањето
(Thomas Cook Airlines Belgium was disestablished in 2017.)
}}
 
'''Охридскиот аеродром''' {{Airport codes|OHD|LWOH}} ('''Аеродром Охрид''') познат и како аеродром [[Апостол Павле]] е аеродром во [[Охрид]], [[Република Македонија]]. Аеродромот се наоѓа на 9 km од Охрид, долж магистралниот пат [[Охрид]]-[[Кичево]]-[[Скопје]]. Аеродромот во моментов има 8 паркинг позиции за авиони од комерцијалната и 5 паркинг позиции за авиони од генералната авијација на пристанишната платформа. Пристанишната зграда и другите аеродромски инфраструктурни објекти опслужуваат околу 60 000 патници и околу 1 000 операции на воздухоплови на годишно ниво. Основната причина за постоење на охридскиот аеродром е развој на туризмот во охридскиот туристички регион, како и алтернативен аеродром за летовите на [[Аеродром_„Александар_Велики“|АеродромМеѓународен „Александараеродром Скопје|Меѓународниот Велики“аеродром Скопје]]. Аеродромските услуги на охридскиот аеродром ги користат многу странски авиокомпании.
 
== Историја ==
Анонимен корисник