Разлика помеѓу преработките на „Католицизмот во Македонија“

→‎Обреди: Исправка на фактичките податоци со нови факти од 31.05.2018, како и исправка на јазични и логички грешки.
(→‎Обреди: Исправка на фактичките податоци со нови факти од 31.05.2018, како и исправка на јазични и логички грешки.)
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
[[Податотека:Albanians of Skopje (1910).jpg|200п|мини|Албанско католичко семејство од Скопје во 1910 година]]
 
Во Македонија постојат сега постојат две Црковникатолички Институцииасминистративни (Епархии)единици: и„Скопската тоа:бискупија“ за католиците од Римскиримски обред, Скопскаи Бискупија,Епархијата и„Успение на Пресвета Богородица во Струмица – Скопје“ за католиците од од византиско-словенски (источен) обред, Апостолски Егзархат, со седиште во Струмица.
 
===Скопска Бискупијабискупија===
{{главна|Скопска Бискупијабискупија}}
СкопскаСкопската бискупија, под чија јуриздикција се верниците од западен односно римски обред е една од најстарите бискупии на Балканот која постои во континуитет од самото нејзино основување. Територијата каде што денеска се простира скопска бискупија историски не е доволно испитана. Многу важни историски факти и денеска се нерасветлени. Поради подобар преглед, црковната историја во овие краеви би можеле да се подели во три главни периоди.
 
====Прв период====
Овој период се совпаѓа некако во времето на основањето на Конгрегацијата “де Пропаганда Фиде” од [[1622]] година. Во овој период се посветува повеќе внимание на овие краеви. Редоследот на скопските пастири од надбискупот [[Андрија Богдани]] ([[1651]]-[[1656]]) па се до денес е непрекинат. Воглавно сите резидирале во Скопје иако многу пати биле присилени, поради турските зулуми, да го менуваат местото на своето престојување, сокривајќи се во непристапни места. Се до [[1914]], Скопје го носи насловот „Надбискупија“. Но со конкордатот помеѓу Светиот Стол и кралството Србија тој наслов преоѓа на Белград. Последен надбискуп е [[Лазар Миеда]] се до [[1921 ]] година кога е поставен за митрополит во [[Скадар]]. Во [[2000]] година Светитот Отец Папа [[Јован Павле II]] ја разделува Скопска од Призренската бискупија и денес нејзината јурисдикција се протега на целата територија на Македонија.
 
===Епархија „Успение на Пресвета Богородица во Струмица – Скопје“===
===Апостолски егзарх во Македонија===
{{главна|Грко-католичка црква во Македонија}}
Во Македонија постојат и католици од византиско-словенски обред, кои потпаѓаат под јуриздикција на АпостолскиотЕпархијата Егзархат„Успение на Пресвета Богородица во МакедонијаСтрумица – Скопје“.
 
====Кукушко соединение====
 
Со создавањето на Апостолскиот викаријат во Македонија е формирана правната структура на Католичката црква од византиско-словенски обред во Македонија. Епископот Младенов ја означува јасната насока на развојот на Католичката црква од источен обред. Меѓутоа несреќните околности што го зафаќаат тој крај: Илинденското востание, Балканските војни и Првата светска војна се одразува негативно и по католиците.
После првата светска војна католиците од источен обред се нашле во Вардарскиот дел на Македонија и струмичкиот регион, светиоттогашниот Отецпапа Папаму ги поверувадоверил под грижата на тогашниот Надбискуп во Скопје. На [[19 октомври]] [[1923]] година со одредбадекрет на [[Ватикан ]] стануваат составен дел на К[[рижевската епархија]] и како такви остануваат сесѐ до [[2001]] година.
 
====Апостолски егзархат====
Неговата Светостсветост папатаПапата Јован Павле ИИII на [[11 јануари]] [[2001]] година во Ватикан го потпишал декретот за воспоставување Апостолски егзархат за католиците од источен обред во Македонија што во Ватикан бил објавен на [[25 јануари]] [[2001]] година.
Прв апостолски егзарх именуван е Н.П. Монс д-р [[Јоаким Хербут]], бискуп скопски бискуп. За седиште на егзархатот е одреден градот [[Струмица]], а парохиската [[црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Струмица|црква „Успение на Пресвета Богородица“]] во Струмица добивабила насловподигната до ранг на катедрала.
На 31.05.2018 година, Папата Франциск дотогашниот „Апостолски егзархат во Македонија“ го воздигнал во Епархија под наслов „Успение на Пресвета Богородица во Струмица – Скопје“.
 
Двете црковни католички институции: Скопска„Скопската бискупијабискупија“ и АпостолскиотЕпархијата егзархат„Успение на Пресвета Богородица во МакедонијаСтрумица – Скопје“ се под водство на една личност, Монс. д-р [[Киро Стојанов]] од [[2005]] година, можеби и единствен случај во светот. И покрај различните обреди, соработката меѓу духовенствотосвештенството и меѓу верниците е на завидно ниво.
 
==Верски објекти==
Анонимен корисник