Разлика помеѓу преработките на „Риби“

Додадени 55 бајти ,  пред 2 години
с
с (Отстрането уредувањето на Andrej stojkovic (разговор), вратено на последната верзија на Ehrlich91)
Ознака: Отповикување
* „Рибата-телескоп ги крши камењата...“ - песна на францускиот писател [[Андре Бретон]].<ref>Андре Бретон, ''Рајот не е наполно загубен''. Скопје: Култура, 1989, стр. 78.</ref>
* „Растворлива риба“ - поетска збирка на францускиот писател [[Андре Бретон]] од 1924 година.<ref>„Белешка на составувачот на изборот“, во: Андре Бретон, ''Рајот не е наполно загубен''. Скопје: Култура, 1989, стр. 104.</ref>
* „Шапка„[[Шапка од рибја кожа“кожа (роман)|Шапка од рибина кожа]]“ (''Шешир од рибље коже: љубавна прича'') - кус [[роман]] на српскиот писател [[Милорад Павиќ]] од [[1996]] година.<ref>Милорад Павић, ''Шешир од рибље коже: љубавна прича''. Београд: Издавачка кућа „Драганић“, 1996.</ref>
* „Риба и пчела“ - песна на македонскиот писател [[Славко Јаневски]].<ref>Славко Јаневски, ''Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми''. Скопје: Темплум, 2014, стр. 14-15.</ref>
* „Рипчиња од злато“ - расказ од македонската писателка [[Жанета Станоевска]], од [[2011]] година.<ref>Жанета Станоевска, ''Луѓе, птици и сеништа: Збирка раскази'', Темплум, Скопје, 2011.</ref>