Разлика помеѓу преработките на „Ислам“

Додадени 232 бајти ,  пред 1 година
нема опис на уредувањето
с
Ознаки: Нагледно уредување Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Ознаки: Нагледно уредување Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
{{Ислам}}
'''Исламот''' ([[арапски]] الإسلام, ''al-’islām''; <small>се изговара:</small> {{Audio|ar-al_islam.ogg|{{IPA|[ɪs.ˈlæːm]}}}} — значи: „потчинување“, „предавање“ или „покорување“ [кон [[Алах|Бога]]]<ref>[http://www.makislam.info/makislam/Naslovna/ МакИслам, дефиниција на поимот „Ислам“]</ref>) е [[Монотеизам|монотеистичка религија]] која се вбројува во [[аврамска религија|аврамските религии]] и е втора [[религија]] по распространетост во светот, но и најбрзо растечка религија во светот. Следбениците на оваа религија се нарекуваат '''[[муслиман|муслимани]]'''. Муслиманите веруваат дека Алах ([[Бог]]) ја предалпредавал својата божествена реч (објава) во облик на откровенија преку разни [[пророк|пророци]]: Адем а.с (Адам), Муса а.с (Мојсеј), [[Исус Христос|Иса а.с (Исус Христос)]], [[Мухамед|Мухамед с.а.в.с]] и многу други, кои потоа ја соопштувале на народот. Ни еден пророк на ни еден начин немал удел во божеството на Алах (Бог), туку секој пророк бил само човек кој поради своите особини и карактер бил одбран од Алах за пророк. Секој пророк пред [[Мухамед|Мухамед с.а.в.с]] бил пратен за одреден народ и за одредено време, додека [[Мухамед]] с.а.в.с е последниот [[Исламски пратеници|Божји Пратеник]] кој е пратен за целото човештво до крајот на светот. Исламот се дефинира според [[Куран|Куранот]]от које засветото муслиманитеписмо еи безгрешнапоследната речобјава предаденакоја одАлах(господ) ја објавил преку ангелот [[АлахЏибрил]] на [[Мухамед|Мухамед]] а.с]]. СпоредМуслиманите исламскитеверуваат научницидека исламот[[Куран|Куранот]] сеги дефинирасодржи како систем на закониодговорите и распоредиупатството за олеснувањесите на човечкиот живот и прифаќањепроблеми на Богчовештвото како создателцелина.
 
== Етимологија ==
[[Податотека:Allah.svg|200px|thumb|„Алах“ во калиграфија]]
 
Основниот концепт на исламот е [[Бог|Божјето]] едноштво (''[[тевхид]]''). Овој монотеизам е апсолутен, а не релативен или плуралистички во ниедна смисла на зборот. Бог е опишан во [[Сура|Сурата]] (глава од Куранот) [[Ел-Ихлас]], (главапоглавје 112) вака:
 
:<sub>1</sub>Кажи (О Мухамед): „Тој е Алах, Еден е! Алах е Заштитник секому. Не родил и роденЕдинствен! не е, и никој не Му е рамен!“
:<sub>2</sub>Алах е Вечен и Апсолутен.
:<sub>3</sub>Не родил и роден не е,
:<sub>4</sub>И никој не Му е рамен!“
 
Името Алах е сеопфатливо за другите 98 имиња прикажани во Кур'анот едно име е неоткриено од Бога. Во суштина едно име на Бог означува една особина за разлика од името Алах кое ги има сите особини и значења.
Името "Алах" нема множина или род, за разлика од зборот „Бог“ кој може да се стави во множина („Богови“) и во женски род „Божици“. Кај исламот Семоќниот „Алах“ по Куранот:
 
:''„(е) Создател на небесата и Земјата! И од вас ОнТој парови создаде и оод ддобитокотдобитокот парови создаде: За да ве множи, секако! Нему не Му е ништо слично. Он е Слушач и Гледач“ (42:11).''
 
Имплицитната употреба на [[одреден член|одредениот член]] во зборот ''Алах'' лингвистички назначува божествено едноштво. Муслиманите веруваат дека Богот кого го слават е истиот јудеохристијански бог, т.е. Аврамовиот бог. Меѓутоа, муслиманите не веруваат во христијанскиот концепт на Божјето тројство бидејќи за нив ова е елемент на [[политеизам]]. Цитат од Куранот
Само 18% од [[муслиман|муслиманите]] во светот живеат во [[арапски свет|арапскиот свет]]; 20% се наоѓаат цо Субсахарска Африка, околу 30% во [[Јужна Азија|јужноазиските региони]] како [[Пакистан]], [[Индија]] and [[Бангладеш]] и [[Индонезија]]. Исто така постојат значителни муслимански заедници во [[Кина]], [[Европа]], [[Америка]], [[Централна Азија]] и [[Русија]].
 
[[Франција]] го има најголемиот процентброј на муслиманско населениемуслимани во Европа, со 6 милиони муслимани (10% од вкупното население) [http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/fr.html#People]). Бројот на муслимани во [[АлбанијаСеверна Америка]] имае пропорцијалнопроценет најбројнона муслиманскомеѓу население1.8 во Европаи (707 милиони. Во [[Македонија]] има околу 33.3%), иакоМуслимани овааод бројкавкупното енаселение самоод проценка2,050,554 жители.(видете [[Исламотhttps://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/print/mk.html воизвор Албанија]на информации]).
Бројот на муслимани во [[Северна Америка]] е проценет на меѓу 1.8 и 7 милиони. Во [[Македонија]] има околу 33.3% Муслимани од вкупното население од 2,050,554 жители.([https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/print/mk.html извор на информации])
 
== Симболи на исламот ==
10

уредувања