Разлика помеѓу преработките на „Стрептококи“

Одземени 14 бајти ,  пред 2 години
с
Робот: Автоматизирана замена на текст (-== Видете исто така == +== Поврзано ==)
с
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-== Видете исто така == +== Поврзано ==))
Осумнаесет профаги се опишани кај ''S. pneumoniae'' кои варираат од 38 до 41 kb во големина, а кодираат од 42 до 66 гени. Некои од првите откриени стрептококни фаги се Dp-1<ref>McDonnell M, Ronda C, Tomasz A (1975) “Diplophage”: a bacteriophage of Diplococcus pneumoniae. Virology 63:577–582</ref> и ω1.<ref>Tiraby JG, Tiraby E, Fox MS (1975) Pneumococcal bacteriophages. Virology 68:566–569</ref><ref name="pmid15492930">{{cite journal|vauthors=López R|title=Streptococcus pneumoniae and its bacteriophages: one long argument|journal=Int. Microbiol.|volume=7|issue=3|pages=163–71|year=2004|pmid=15492930|doi=|url=}}</ref> Во 1981 година, беше откриена фамилијата Cp (Complutense phage) со Cp-1 како нејзин прв член.<ref name="pmid6275103">{{cite journal|vauthors=Ronda C, López R, García E|title=Isolation and characterization of a new bacteriophage, Cp-1, infecting Streptococcus pneumoniae|journal=J. Virol.|volume=40|issue=2|pages=551–9|year=1981|pmid=6275103|pmc=256658|doi=|url=}}</ref> Dp-1 и Cp-1 ги инфектираат и ''S. pneumoniae'' и ''S. mitis''.<ref name="pmid25692983">{{cite journal|vauthors=Ouennane S, Leprohon P, Moineau S|title=Diverse virulent pneumophages infect Streptococcus mitis|journal=PLoS ONE|volume=10|issue=2|pages=e0118807|year=2015|pmid=25692983|pmc=4334900|doi=10.1371/journal.pone.0118807|url=}}</ref>
 
== Поврзано ==
== Видете исто така ==
* [[Quellung реакција]]
* [[Стрептокиназа]]