Разлика помеѓу преработките на „Протисти“

Одземени 14 бајти ,  пред 2 години
с
Робот: Автоматизирана замена на текст (-== Видете исто така == +== Поврзано ==)
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-== Видете исто така == +== Поврзано ==))
Дел од протистите се значајни паразити кај животните (на пример, пет видови од паразитскиот род ''Plasmodium'' предизвикуваат маларија кај луѓето, а многу други предизвикуваат слични болести кај другите [[’Рбетници|'рбетници]]); кај растенија (''[[Phytophthora infestans]]'' предизвикува болест кај компирот); или дури кај други протисти.<ref>{{Наведена книга|title=Diseases of protozoa. In: Diseases of Marine Animals. Kinne, O. (ed.).|last=Lauckner|first=G.|publisher=John Wiley & Sons|year=1980|isbn=|location=Chichester, UK|pages=84}}</ref><ref>{{Наведена книга|title=Systematics of parasitic protozoa. In: Kreier, J.P. & J. R. Baker (ed.). Parasitic Protozoa, 2nd ed., vol. 1.|last=Cox|first=F.E.G.|publisher=Academic Press|year=1991|isbn=|location=San Diego|pages=}}</ref> Патогените протисти имаат слични [[Метаболизам|метаболни патишта]] со нивните еукариотски домаќини, што е причина за тешкотии во развојот на терапијата, која, уништувајќи го паразитот, би ја оштетила и клетката на домаќинот. Новите истражувања предложуваат употреба на вируси за лекување на инфекции предизвикани од протозои.<ref>{{Наведено списание|last=Keen|first=Eric C.|date=July 2013|title=Beyond phage therapy: virotherapy of protozoal diseases|url=https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23841627|journal=Future Microbiology|volume=8|issue=7|pages=821–823|doi=10.2217/fmb.13.48|issn=1746-0921|pmid=23841627}}</ref><ref>{{Наведено списание|last=Hyman|first=Paul|last2=Atterbury|first2=Robert|last3=Barrow|first3=Paul|date=May 2013|title=Fleas and smaller fleas: virotherapy for parasite infections|url=https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23540830|journal=Trends in Microbiology|volume=21|issue=5|pages=215–220|doi=10.1016/j.tim.2013.02.006|issn=1878-4380|pmid=23540830}}</ref>
 
== Поврзано ==
== Видете исто така ==
* [[Еукариоти]]
* [[Алги]]