Демократска Федерална Македонија: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
[[Податотека:Првата влада на ДФМ во 1945 година.jpg|мини|десно|350п|Првата влада на ДФМ во 1945 година]]
[[Податотека:DEKLARACIJA na asnom za prava na graganinot.jpg|мини|десно|Декларација на АСНОМ за основните права на граѓаните на Федерална Македонија (2 август 1944)]]
'''Демократска Федерална Македонија''' било името на Македонија како федерална држава во составот на новопрогласената [[Демократска Федерална Југославија]]. Ова име се користело во периодот од 1944 до [[8 март]] [[1946]] кога [[Президиум на Народното Собрание|Президиумот на Народното Собрание]] со закон се менува во [[Народна Република Македонија]].
 
Во виорот на [[Втора светска војна|Втората светска војна]], на [[Прво заседание на АСНОМ|Првото заседание на [[АСНОМ]] одржано на [[2 август]] [[1944]] година во [[Прохор Пчински (манастир)|манастирот Св. Прохор Пчински]] со присуство на делегати од сите краишта на [[Македонија]] и на претставници на големите сили учесници во антифашистичката војна - [[САД]] и [[Велика Британија]], се донесени следниве важни одлуки:
 
* Решение за прогласување на [[АСНОМ]] за врховно законодавно и извршно народно претставничко тело и највисок орган на државната власт на Демократска Македонија
Територијата на државата била поделена на народни одбори, околии и општини како облици на локална управа и самоуправа.
 
Излегува првиот број на весникот „[[Нова Македонија]]“. Донесена одлука за основање на [[Учителска школа Скопје|Школата за народни учители]]. Формирана е [[Народната библиотека „Климент Охридски“]]. Формирана е [[Македонската филхармонија]]. [[Божиќни настани на Скопското Кале|Божиќните настани на Скопското Кале]]: одредени единици одбиваат да заминат на [[Сремски фронт|Сремскиот фронт]] и наместо тоа сакаат да се оди на [[Солун]]. Формиран е [[Македонскиот народен театар]]. Се одржува [[Првиот црковно-народен собор]] за обновување на [[Македонската Православна Црква]]. Формирана е првата [[Влада на Македонија од 1945|македонска влада]]. Донесено е решение за утврдување на [[македонската азбука]]. Од печат излегува првиот македонски буквар.
 
На [[8 март]] [[1946]] г. [[Президиум на Народното Собрание|Президиумот на Народното Собрание]] донесува закон со кој дотогашното име [[Демократска Федерална Македонија]] се менува во [[Народна Република Македонија]].<ref>[http://www.mia.com.mk/default.aspx?mId=25&vId=72114596&lId=1&pmId=25 www.mia.com.mk], На денешен ден, 8 март 1946. Президиумот на Народното собрание на Македонија донесе Закон за измена на името на Демократска Федерална Македонија</ref>
 
==Поврзано==