Разлика помеѓу преработките на „Кинески календар“

Одземени 18 бајти ,  пред 2 години
с
нема опис на уредувањето
с
Ознака: Изворно уредување 2017
с
1.Месеците се лунарни месеци. Ова значи дека првиот ден од секој месец, кој започнува на полноќ е денот на астрономскиот млад месец (младост). (но мора да се има предвид дека "денот" во кинескиот календар започнува во 23:00, а не на полноќ).
2.Секоја година има 12 редовни месеци, кои се наведени во редот (1 до 12) и имаат алтернативни имиња. Секоја втора или трета година има интеркалетен месец (閏月 rùnyuè ), кој може да падне по секој редовен месец. Има ист број како и претходниот месец, но е означен како интеркалиран.
3.Секоја вторавтор jiéqì ([[сончев терминпериод]] или период(jiéqì) на кинеската соларна година е еднаква на влегувањето на Сонцето во некои од знаците на тропскиот зодијак.
4.Сонцето секогаш поминува низ зимската краткоденица, (влегувајќи во знакот на Јарец) во текот на 11-тиот месец.
5.Ако има 12 месеци помеѓу две настапи од 11-тиот месец, барем еден од овие 12 месеци мора да биде месец во кој Сонцето постојано останува во истиот Хороскопски знак. Ако се случи само еден таков месец, тој се означува како вметнат, но ако се случуваат два такви месеци, се означува само првиот.