Разлика помеѓу преработките на „Фосил“

Одземен 51 бајт ,  пред 2 години
Одбиени последните 2 промени (од 77.29.247.104) и ја поврати преработката 3365082 на KasparBot
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
(Одбиени последните 2 промени (од 77.29.247.104) и ја поврати преработката 3365082 на KasparBot)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
{{внимание}}
 
1
Етимологијата на терминот '''фосил''' е со латинско потекло: ''fossus'' – ископан. Тие окаменотини се всушност [[минерал]]изирани, или поинаку сочувани остатоци на животните и билките, па и останатите форми на живот. Збирот на сите фосили и нивната распореденост во фосилиферни (кои што содржат фосили) формации карпи, и [[седимент]]ни наслаги (страти) е познато како [[фосилен белег]]. Изучувањето на фосилите низ геолошкото време, како се формирале, и еволутивните врски, се само некои од најважните функции на науката која се нарекува [[палеонтологија]].
 
Во некои случаи замената се појавува толку постепено и во така деликатни размери што никаква „дупка„ во карпата не може да биде воочена и микроструктуралните карактеристики се зачувани и покрај комплетното губење на оригиналниот материјал.
 
Компресираните фосили, како оние на фосилите на [[папрат]]ите се резултат на хемиската редукција на комплексни молекули кои што ги градат ткивата на организмите. Во овој случај фосилите се состојат од оригиналниот материјал, но во геохемиски изменета состојба. Оваа хемиска промена е израз на дијагенеза. Отфтоѕвовѕвуибибиуѕгѕгубу
 
Кога ќе сумираме: фосилизацијата се одвива различно за различни видови на ткива и под различни услови.