Разлика помеѓу преработките на „Глобално затоплување“

нема опис на уредувањето
с
За заштита од штетните влијанија од Сонцето (поретко од други извори на зрачење) постои озонот, алотропска модификација на [[кислород]] каде се сврзани три атоми на кислород во една [[молекула]].
=== ОзонОзонски пасас O<sub>3</sub> ===
[[Озонска обвивка|Озонската обвивка]] се наоѓа на 10-35 km од Земјината површина со дебелина од само 3 mm. Тој претставува “природен филтер” за заштита од штетното УВ зрачење. Озонот во [[стратосфера|стратосферата]] се формира од дејство на [[ултравиолетови зраци]] (200-250 nm) од [[Сонце|Сонцето]] на молекула на обичен кислород.
 
Анонимен корисник