Разлика помеѓу преработките на „Сојузници во Првата светска војна“

#1Lib1Ref
(#1Lib1Ref)
| footnotes =
}}
'''Сојузни во Првата светска војна''' или '''Сили на Антанта''' — земјите кои се спротиствиле на [[Централни сили|Централните сили]] во [[Првата светска војна]].<ref>Мира Радојевиќ, Љубодраг Димиќ, Србија у Великом рати 1914 -1918, Слово љубве - Буквибукс, Скопје, 2018, стр. 133 - 136.</ref>
 
Членови на првобитната [[Тројна Антанта]] од [[1907]] година биле [[Трета Француска Република|Француската Република]], [[Британско Царство|Британското Царство]] и [[Руско Царство|Руското Царство]]. [[Италија]] се повлекла од сојузот со [[Централни сили|Централните сили]], тврдејќи дека Германија и Австро-Унгарија ја започнале војната без претходна консултација со сите сојузници и дека алијансата била само дефанзивна. Таа влегла во војната на страната на [[Антанта]]та во [[1915]] година. [[Јапонија]] била уште еден важен член на сојузот. [[Белгија]], [[Кралство Србија|Србија]], [[Кралство Грција|Грција]], [[Кралство Црна Гора|Црна Гора]] и [[Кралство Романија|Романија]]<ref>Karel Schelle, [https://books.google.com/books?id=4lsOsKQz3AQC&pg=PA24 The First World War and the Paris Peace Agreement], GRIN Verlag, 2009, p. 24</ref> исто така биле членови на Антантата<ref>{{cite web|url=http://www.firstworldwar.com/origins/causes.htm|title=First World War.com - Feature Articles - The Causes of World War One|publisher=}}</ref>.