Разлика помеѓу преработките на „Највисок државен домен“

с
вики линк
с (interwiki)
с (вики линк)
[[Слика:ТочкаМК.jpg|thumb|150px|right|Кодот на Македонија на интернет е „[[.mk“mk]]“.]]
 
'''Државен код на главен интернет домен''' или '''Интернет домен на државата''' е највисокиот хиерархиски домен на именската интернет адреса кој се доделува на една држава; т.е. последните две букви од интернет адресата.
Државите имаат национален опслужувач на државниот интернет домен, кој ги доделува имињата со државниот суфикс, и ги насочува пребарувањата на адреси со тој државен суфикс.
 
Државниот код за Македонија е '''[[.mk]]''' и улогата на доделување на интернет имиња со врвен домен „.мк“ му е делегирана на [[Марнет]].
 
==Референци==