Разлика помеѓу преработките на „Највисок државен домен“

с
синтакса
(нова страница)
 
с (синтакса)
Сите државни интернет кодови се долги две букви, ги доделува Агенцијата за доделување на броеви на интернет според упатството [http://tools.ietf.org/html/rfc1591 РФЦ 1591] кое кореспондира со стандардот [http://www.iso.org/iso/country_codes.htm ИСО 3166-2 алфа-2] со неколку исклучоци.<ref>{{cite web |url=http://tools.ietf.org/html/rfc1591#section-4 |title=RFC 1591 - Domain Name System Structure and Delegation |year=1994 |month=March |author=[[Jon Postel]] |accessdate=2008-09-09 }}</ref><ref>{{cite web |url=http://www.iso.org/iso/country_codes.htm |title=ISO 3166 Maintenance agency|author=[[ISO]] }}</ref>
 
Државите имаат национален опслужувач на државниот интернет домен, кој ги доделува имињата со државниот суфикс, и ги насочува пребарувањата на адреси со тој државен суфикс. ВоДржавниот Македонијакод државниотза код Македонија е '''.mk''' и улогата на доделување на имиња со врвен домен „.мк“ му е делегирана на [[Марнет]].
 
==Референци==
4.318

уредувања