Разлика помеѓу преработките на „Косово и Метохија“

{{Main|Република Косово}}
На [[17 февруари]], [[2008]] година, [[Парламент]]от на Косово едногласно ја усвојува [[Декларација за независност|декларацијата за независност]], ја прогласува Република Косово и ги усвојува [[Државни симболи|државните симболи]]. Овој чин е прифатен со воодушевување од мнозинското албанско население кое излегува на улиците да ја прослави долгоочекуваната независност.
Во текот на потпишувањето на декларацијата од страна на [[Пратеник|пратениците]] [[Албанци]], [[премиер]]от на [[Србија]], [[ВојиславВоислав Коштуница]] се обраќа на нацијата изјавувајќи дека чинот на самопрогласувањето на независноста е незаконски и против принципите на [[меѓународно право|меѓународното право]], уште еднаш давајќи до знаење на српските граѓани, посебно на оние кои живеат на Косово и Метохија, дека Косово и понатаму останува дел од Србија, а тие нејзини граѓани.
 
== Географија ==