Разлика помеѓу преработките на „Карл Вајерштрас“

Одземени 1.199 бајти ,  пред 2 години
средување
(Создадено преведувајќи ја страницата „Karl Weierstrass“)
 
(средување)
{{Инфокутија Научник
<div class="cx-overlay"><div class="cx-spinner"></div></div>{{Инфокутија Научник|name=Karl Weierstrass|image=Karl Weierstrass.jpg|caption=Karl Theodor Wilhelm Weierstrass (Weierstraß)|birth_date={{birth date|1815|10|31|df=y}}|birth_place=[[Ennigerloh|Ostenfelde]], [[Province of Westphalia]], [[Kingdom of Prussia]]|death_date={{death date and age|1897|2|19|1815|10|31|df=y}}|death_place=Berlin, [[Province of Brandenburg]], [[Kingdom of Prussia]]|residence=Germany|nationality=German|field=Mathematics|work_institution=[[Technical University of Berlin|Gewerbeinstitut]]|alma_mater=[[University of Bonn]]<br>[[University of Münster|Münster Academy]]|academic_advisors=<!--Weierstrass was awarded a honorary doctorate (no formal mentors)-->[[Christoph Gudermann]]|doctoral_students=[[Nikolai Bugaev]]<br>[[Georg Cantor]]<br>[[Georg Frobenius]]<br>[[Lazarus Fuchs]]<br>[[Wilhelm Killing]]<br>[[Leo Königsberger]]<br>[[Sofia Kovalevskaya]]<br>[[Mathias Lerch]]<br>[[Hans von Mangoldt]]<br>[[Eugen Netto]]<br>[[Adolf Piltz]]<br>[[Carl Runge]]<br>[[Arthur Schoenflies]]<br>[[Friedrich Schottky]]<br>[[Hermann Schwarz]]<br>[[Ludwig Stickelberger]]<br>[[Ernst Kötter]]|known_for=[[Weierstrass function]]<br>[[(ε, δ)-definition of limit]]<br>[[Weierstrass–Erdmann condition]]<br>[[Weierstrass theorem (disambiguation)|Weierstrass theorems]]<!--intentional link to DAB page--><br>[[Bolzano–Weierstrass theorem]]|prizes=[[PhD (Hon)]]:<br>[[University of Königsberg]] (1854)<br>[[Copley Medal]] (1895)}}'''Карл Теодор Вилхелм Weierstrass''' (германски<div class="cx-overlay"><div class="cx-spinner"><div class="bounce1"></div><div class="bounce2"></div><div class="bounce3"></div></div></div><span id="cxmwBg" tabindex="0">: </span><span lang="de" id="cxmwBg" tabindex="0">''Weierstraß''</span> {{IPA-de|ˈvaɪɐʃtʁas|}}; 31 октомври 1815 – 19 февруари 1897 година) бил германски [[Математика|математичар]] често се споменувани како "татко на модерната [[Математичка анализа|анализа]]". И покрај напуштањето на универзитетот без диплома, тој студирал математика и обучени како наставник, на крајот наставата по математика, физика, биологија и гимнастика.
|name=Карл Вајерштрас
|image=Karl Weierstrass.jpg
|caption=Карл Вајерштрас
|birth_date={{birth date|1815|10|31|df=y}}
|birth_place=[[Остенфелде]], [[Вестфалија]], [[Прусија]]
|death_date={{death date and age|1897|2|19|1815|10|31|df=y}}
|death_place=Берлин, [[Прусија]]
|residence=Германско
|nationality=Германско
|field=математика
|work_institution=
|alma_mater=[[Универзитет во Бон]]<br>[[Универзитет во Минстер]]
|academic_advisors=
|doctoral_students=[[Николај Бугаев]]<br>[[Георг Кантор]]<br>[[Софија Ковалевска]]
|known_for=[[Ваерштрасова функција]]
|prizes=
}}
 
'''Карл Теодор Вилхелм Вајерштрас''' {{lang-de|Karl Theodor Wilhelm Weierstrass (Weierstraß)}}; 31 октомври 1815 – 19 февруари 1897 година) бил германски [[Математика|математичар]] често споменуван како „татко на модерната [[Математичка анализа|анализа]]". И покрај напуштањето на универзитетот без диплома, тој студирал математика и обучени како наставник, на крајот наставата по математика, физика, биологија и гимнастика.
Вајерштрас формирал дефиниција на [[непрекинатост на функција]], се покажа средна вредност теорема и Bolzano–Weierstrass теорема, и се користи вториот да учат својства на непрекинатите функции на затворени граници определени интервали.
 
Вајерштрас формирал дефиниција на [[непрекинатост на функција]].
 
== Биографија ==
Вајерштрас бил роден во Остренфелде, во провинцијата [[Вестфалија]].<ref name=StAndrews>{{cite web | url=http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/Biographies/Weierstrass.html | title=Karl Theodor Wilhelm Weierstrass | publisher=School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland |author1=O'Connor, J. J. |author2=Robertson, E. F. | date=October 1998 | accessdate=7 September 2014 }}</ref>
Weierstrass е роден во Ostenfelde, дел од Ennigerloh, Провинција на Вестфалија.<ref />
 
Вајерштрас бил син на Вилхелм Вајерштрас, владин службеник, и Теодора VonderforstВондерфорст. Неговиот интерес за математиката почнапочнал додека тој беше гимназија студент на Theodorianumбил во Падерборнгимназија. Тој бил испратен на Универзитетот во Бон , по дипломирањето да се подготватподготви за владатавладина позиција. Бидејќи неговите студии требале да бидат во областа на правото, економија и финансии, тој веднаш бил во судир со своите надежи да студира математика. Тој го решил конфликтот со плаќање малку да го послуша неговиот планирани текот на студирањето, но продолжение приватни студијастудии по математика. ИсходотНа билкрајот, дазаминал се остави наод универзитетот без диплома. После тоа тој студирал математика вона Münsterакадемијата АкадемијаМинстер, (која бешебила дури и во оватоа време многу познатпозната по математика), и неговиот татко бил во можност да се добие место за него во обуката на наставниците училиште во [[Минстер|Münster]]. Подоцна, тој бешестекнал сертифицирансертификат како учител во тој град. За време на овој период на проучување, Вајерштрас ги посетувал предавањата на Кристоф GudermannГудерман, и станасе заинтересиранизаинтересирал воза ellipticелиптични функции.
 
== Студенти ==
 
* [[Едмунд Хусерл|Едмунд Husserl]]
* [[Софија Ковалевска|Софија Kovalevskaya]]
* Густа Митаг-Лефлер
* Gösta Mittag-Leffler
* Херман Шварц
* Карл Јоханес ThomaeТомае
* Георг Кантор
* Georg Cantor
 
== Референци ==
{{Reflistнаводи}}
 
[[Категорија:Родени во 1815 година]]
[[Категорија:Починати во 1897 година]]